2021_alexpusch_renegade-25jahre_wiese_012

Tocht: Hoogste punten van Nederland en België: Vaal­serberg Hoogste punt van Nederland en het Drie­lan­denpunt

Karakter:
Dagwan­deling met hoog­te­meters
Startpunt van de tocht:
Hotel Mergelland
Pauze­mo­ge­lijkheid:
Boscafé 't Hijgend Hert
Eindpunt van de tocht:
Hotel Mergelland
Duur:
05:35 uren
Afstand:
20 km
Bergop:
410 m
Bergaf:
410 m
Uitrusting:
Wandel­schoenen, wandel­uit­rusting
MAURIA EVO GTX Ws
Onze schoentip:
MAURIA EVO GTX Ws

Ga je met LOWA mee op zoek naar hoog­te­meters in de lage landen? Dan mag deze Tour zeker niet ontbreken. Je loopt namelijk naar het hoogste punt van Nederland, de Vaal­serberg. Op 322,5 meter boven NAP ligt op de Vaal­serberg ook het Drie­lan­denpunt, waar Nederland, België én Duitsland aan elkaar grenzen.

Ook al is het Drie­lan­denpunt een toeristisch hoog­tepunt en vaak nogal druk, de omgeving van de Vaal­serberg is prachtig. Je vindt er hoge naaldbomen en grote adelaars­varens op de zachte bosgrond.

We beginnen en eindigen deze wandeling dus expres niet bij Vaals, maar bij het kleine dorpje Holset. Je kunt daar komen met de bus, of je pakt de auto en parkeert die bij het begin van de route. Eindigen in Holset is ook een aanrader. Het kleine gehucht beschikt namelijk over een gezellig plein met leuke terrasjes.

Maar voor we aan het einde van de wandeling denken, ligt er nog een wandeltocht van twintig kilometer voor ons. Je komt eerst langs het Landgoed en Kasteel Vaals­broeck, dat tegen­woordig een hotel is.

Je vervolgt je weg, en we kiezen voor een bijzondere route naar het hoogste punt, namelijk via Duitsland en België. Als je bij een drie­lan­denpunt bent, moet je er gebruik van maken nietwaar?

Je daalt af via het bos en blijft de loop van de grens tussen Nederland en België volgen. Wanneer je langzaam maar zeker meer richting het noorden afbuigt, kom je bij Meelenbroek. Je hebt daar een mooi uitzicht over de heuvel­achtige omgeving. Tot slot doe je Boscafé ‘t Hijgend Hert aan, de ‘enige berghut van Nederland’. Een mooiere afsluiting van deze wandeling naar het hoogste punt is er niet!

Meer routes ontdekken? Kijk dan eens op Komoot bij onze collectie.