
Traditie en innovatie sinds 1923
De geschiedenis van een traditioneel bedrijf
In 2023 viert LOWA zijn 100-jarig bestaan. Laten we eens terugblikken op de talrijke vormende etappes en de geschiedenis van de outdoorschoenspecialist.
In 2023 viert LOWA zijn 100-jarig bestaan. Laten we eens terugblikken op de talrijke vormende etappes en de geschiedenis van de outdoorschoenspecialist.
In het rustige Jetzendorf, ten noorden van München, richtte Lorenz Wagner, zoon van schoenmaker Johann Wagner, in 1923 het bedrijf LOWA op. De bedrijfsnaam staat voor de initialen van LOrenz WAgner. De passie voor schoenen en het vakmanschap zat de familie echt in het bloed. Dat blijkt wel uit het feit dat ook zijn twee broers Hans en Adolf schoenenbedrijven hebben opgericht. Lorenz Wagner was een briljante knutselaar en gepassioneerde schoenmaker. Hij werkte uren- en dagenlang aan leesten, modellen en zolen. Het succesverhaal begon met de productie van traditionele Beierse haferlschoenen.
Het werk van Lorenz legde de basis voor het toekomstige succes van het bedrijf. Voor hem was een product pas klaar als het perfect paste en functioneerde. Hij selecteerde de beste leersoorten uit de regio voor zijn schoenen en bouwde stabiele schachten en zolen. Het resultaat: duurzame en tijdloze kwaliteitsschoenen. De hoge kwaliteit van de met de hand geproduceerde “zwiegenähten” – een productiemethode uit de bergen – maakte al aan het einde van de jaren twintig de eerste uitbreiding van het bedrijf noodzakelijk. Zo werd in 1930–1931 het eerste fabrieksgebouw gebouwd. Daarnaast werd met bergschoenen voor bergjagers en geregen skischoenen de basis gelegd voor verder succes. Tegelijkertijd begon Sepp Lederer, de latere schoonzoon en erfgenaam van het bedrijf, als leerjongen in het bedrijf.
Alpengeschiedenis
1936
In augustus vindt de eerste beklimming plaats van de Dachl-Rosskuppen-verschneidung. Raimund Schinko en Fritz Sikorovsky gebruiken er de destijds moderne rotshaken, touwbanen en dubbele touwen voor.
In de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw leidden ingrijpende gebeurtenissen voor het eerst tot merkbare wereldwijde economische keerpunten. Ten eerste was er de Grote Depressie, die tussen 1929 en 1941 vooral Amerika stevig in zijn greep had en die indirect ook wereldwijd leidde tot een recessie die ongeveer twaalf jaar duurde. Vervolgens werd die vanaf 1939 ook nog eens overschaduwd door de Tweede Wereldoorlog.
Lorenz Wagner slaagde er echter toch in het bedrijf door deze moeilijke tijden te loodsen. Pas in 1949–1950 werd het bedrijf hard getroffen door de gevolgen van de Koreaanse Oorlog Als gevolg van deze crisis stegen de materiaalprijzen met tot wel 50 procent – de grondstof leer werd een speculatieobject. De hogere productiekosten maakten de productie duurder, terwijl door de gelijktijdige stijging van de productprijzen de verkoop verminderde. Om überhaupt te kunnen werken, moest LOWA duur materiaal inkopen. Toen de prijzen plotseling weer daalden en de nog openstaande rekeningen betaald moesten worden, was het bedrijf van de ene op de andere dag vrijwel insolvent. Met het overlijden van Lorenz Wagner in 1953 werd het grootste dieptepunt in de nu bijna 100-jarige geschiedenis van LOWA bereikt.
Alpengeschiedenis
1937
Vitale Bramani en Ettore Castiglioni vinden in juli de rubberen Vibram®-zool uit en laten die door talloze bergbeklimmers testen.
In 1955 namen Wagners dochter Berti en haar man Josef “Sepp” Lederer het bedrijf over. Josef werkte al sinds 1931 in het bedrijf en was er in de leer geweest. Hij breidde het assortiment stap voor stap verder uit in de geest van de oprichter.
LOWA baarde in 1957 opzien toen het de uitrusting mocht leveren voor de Karakorum-expeditie. Fritz Wintersteller, Marcus Scmuck en Kurt Diemberger, allemaal uit Salzburg, en Hermann Buhl uit Tirol bereikten tijdens deze expeditie op 9 juni 1957 de top van de 8047 meter hoge Broad Peak. Het sponsoren van expedities en sporters was vanaf dat moment een integraal onderdeel van de LOWA-strategie – en dat is het nog steeds. Dit leidde steeds weer tot geslaagde expedities, die enerzijds de kwaliteit van de LOWA-producten onderstreepten en anderzijds nieuwe innovaties in de productontwikkeling tot gevolg hadden. Zo zijn er tot op vandaag talrijke beklimmingen in de Alpen en expedities naar de verste uithoeken van de wereld aan deze lijst toegevoegd.
In 1970 herkenden Berti en Sepp de tekenen van de tijd en investeerden ze in de nieuwe kunststoftechnologie, waardoor het bedrijf in de jaren daarna steeds weer nieuwe mijlpalen bereikte. Zo werd al snel een van de eerste polyurethaanspuitmachines in gebruik genomen. Aan de productiekant brachten de eerste Vulka-zolen enkele baanbrekende vernieuwingen met zich mee: ze combineerden 100% vochtbescherming, koude-isolatie en vormvastheid in één product.
In de jaren 70 werd LOWA ook een succesvolle skischoenenfabrikant. Het succes op dat gebied is te danken aan het in 1972 geïntroduceerde “Air”-systeem, dat bij skischoenen met luchtkussentjes voor een optimale pasvorm zorgt. Zo zette LOWA weer innovatieve accenten. Het succes kwam in 1977 uiteindelijk tot uitdrukking in de verkoop en dat maakte een uitbreiding van het bedrijf onvermijdelijk. Er werden twee nieuwe productiehallen gebouwd bij de hoofdvestiging in Jetzendorf en de insolventie uit de jaren 50 was overwonnen.
Ook in de jaren 80 werd de succesvolle bedrijfsstrategie op basis van constante innovatie voortgezet. Zo markeerde het in 1982 op de markt verschenen model “TREKKER” de “geboorte” van de trekkingschoenen.
Alpengeschiedenis
1968
De eerste beklimming door Reinhold Messner van de middelste pijler van de Heiligkreuzkofel in juli leidt 10 jaar later tot de invoering van de VIIe moeilijkheidsgraad.
Alpengeschiedenis
1977
Jassen met GORE-TEX-technologie worden in juni voor het eerst te koop aangeboden. Deze nieuwe technologie – waterafstotend en tegelijkertijd ademend bij het zweten – zette de wereld van de outdoorkleding op zijn kop.
Na 33 jaar, waarin Sepp en Berti Lederer het bedrijf door talrijke vernieuwingen economisch wisten te reorganiseren en het dieptepunt van 1950 konden overwinnen, droegen zij de leiding over aan hun zoon Stefan Lederer, die daarmee als kleinzoon van Lorenz Wagner LOWA de derde generatie in leidde. En ook Stefan Lederer zette de koers van zijn ouders consequent voort door onder andere de LOWA STREET TREKKER te ontwikkelen.
Alpengeschiedenis
1986
In oktober schrijft Reinhold Messner geschiedenis door als eerste mens alle 18 achtduizenders met succes te beklimmen.
Door enkele winters met weinig sneeuw aan het einde van de jaren 80 en het begin van de jaren 90 moest LOWA zware verliezen accepteren. Om de banen van de medewerkers te kunnen blijven garanderen, besloot de familie Lederer een deel van haar aandelen in het bedrijf te verkopen.
In 1992 was er dus weer een bepalende managementwijziging, die het bedrijf in de volgende 30 jaar naar ongekende hoogten zou leiden – Werner Riethmann nam de leiding van het bedrijf over en leidde in 1993 de overnameonderhandelingen met de Italiaanse groep Tecnica. Deze groep omvat ook de merken Nordica, Rollerblade, Blizzard en Moon Boot. Na de overname werd het bedrijf gereorganiseerd voor de toekomst.
“Verandering is belangrijk om vooruit te komen. Maar ook om het goede te behouden.”
— Werner Riethmann | LOWA CEO
Alpengeschiedenis
1992
Hans Kammerlander bedwingt in augustus binnen 24 uur alle kammen van de Matterhorn en overbrugt daarbij een hoogteverschil van ongeveer 8500 meter.
Het werd gestroomlijnd, geherstructureerd en verplaatst. Zo werd de LOWA-skischoenendivisie overgedragen aan Tecnica, wat meteen het einde van de LOWA-skischoenen betekende. In plaats daarvan richtte het bedrijf zich volledig op het wandel- en bergschoensegment. Bovendien werd de internationalisering van LOWA verder doorgevoerd om de afhankelijkheid van het bedrijf van de drie belangrijkste markten (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) te verminderen. Jetzendorf bleef echter de productielocatie in Duitsland – een van de kernvereisten van Riethmann – en bleef de hoofdvestiging voor de directie en de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling. Ook de berg- en trekkingschoenen werden nog steeds in Jetzendorf gemaakt. De oorspronkelijke 15 vierkante meter waarin Lorenz Wagner ooit begon met het ontwikkelen van schoenen, was intussen uitgegroeid tot een moderne fabriek met een oppervlak van 7000 vierkante meter. Na de overname werden Sepp Lederer en zijn vrouw Berti benoemd tot erepresidenten van het bedrijf, als erkenning voor hun levenswerk.
In de daaropvolgende jaren ging het voor LOWA alleen nog maar steil bergopwaarts. In 1994 konden in Jetzendorf al 1750 paar schoenen per dag worden geproduceerd. Verdere uitbreidingen, zowel producttechnisch en structureel als wat betreft de afzetmarkten, lieten dan ook niet lang op zich wachten. Het jaar erop werden daarom de kantoor- en magazijngebouwen uitgebreid. De in 1995 geïntroduceerde “lichte schoenen” worden sindsdien ook gezien als de voorlopers van de moderne multifunctionele All Terrain Classic-lijn. Om die reden begon LOWA in de zomer van 1996 als een joint venture in de VS. Een paar maanden later volgde een Canadese tak. De populairste modellen in de schappen waren destijds de TREKKER en de LADY SPORT.
Een briljant idee in de schoenontwikkeling bepaalde de koers voor een nieuwe productcategorie – multifunctionele schoenen – en succes op lange termijn. De eerste RENEGADE kwam op de markt, een bestseller die nu, meer dan 20 jaar later, in bijna 100 verschillende versies verkrijgbaar is. Dit maakt de lichtgewicht allrounder tot een van de best verkochte outdoorschoenen in Europa – in 2017 werd al het vijf miljoenste paar verkocht.
Voordat de RENEGADE op de markt kwam, waren er alleen zware, geknepen wandelschoenen en geen lichte modellen voor korte tochtjes. Met de tot dan toe gebruikelijke gelijmde constructie kon echter geen gewichtsvermindering worden bereikt. Een compleet nieuwe technologie voor wandelschoenen was uiteindelijk de oplossing. De zool werd niet meer gelijmd, maar direct aangegoten en zo verbonden met de schacht.
Vervolgens werden LOWA-schoenen voor het eerst ook in Spanje, Portugal en Andorra aangeboden, waardoor het bedrijf zijn marktpositie in Europa verder kon uitbreiden.
In 1998 werden ongeveer 600.000 schoenen verkocht en behaalde LOWA een omzet van ongeveer 70 miljoen Duitse mark. Met deze uitstekende uitgangspositie begon het bedrijf het nieuwe millennium met een uitgebreid productassortiment. De markt ontwikkelde zich zeer goed en LOWA kon zijn eigen marktpositie voortdurend uitbreiden. Bovendien was het verkooppartnerschap met Performance Sport Russia de opmaat naar een nieuwe, belangrijke stap in de richting van internationalisering.
Net voor het einde van het jaar 2000 werd een ander belangrijk doel bereikt. Met innovatieve producten en topkwaliteit “Made in Europe” produceerde en verkocht LOWA voor het eerst meer dan een miljoen paar schoenen per jaar. LOWA werd zo een constante in de Europese schoenen- en sportdetailhandel. Toch bleef LOWA trouw aan zijn traditie en zijn oorsprong en vierde het in 2003 zijn 80-jarig bestaan. Als verreweg de grootste werkgever in het landelijke Jetzendorf committeerde het bedrijf zich duidelijk aan Duitsland als productielocatie en aan zijn hoofdvestiging.
LOWA veroverde in 2005 ook China en daarmee de Aziatische markt: de samenwerking met de Chinese partner Nanjing Biancheng Sports begon veelbelovend.
Nog geen 10 jaar nadat de magische grens van 1 miljoen werd doorbroken, werd een andere langverwachte mijlpaal bereikt. LOWA verkocht in 2010 voor het eerst meer dan twee miljoen paar schoenen en trotseerde daarmee de crisis die al sinds 2008 aanhield. Het bedrijf schreef daarmee een nieuw hoofdstuk van zijn indrukwekkende succesverhaal en verstevigde zijn positie als belangrijk partner van de vakhandel wereldwijd. Voor zijn vooruitziende blik en regionale verbondenheid als directeur van LOWA werd Werner Riethmann in 2011 onderscheiden met de Beierse Orde van Verdienste.
Alpengeschiedenis
2004
Gerlinde Kaltenbrunner schrijft in juli geschiedenis op de Gasherbrum I, als eerste vrouw op acht achtduizenders. Haar touwpartner Ralf Dujmovits was erbij. Bijna 7 jaar later, na een eerdere opgegeven poging, lukt het haar om als eerste vrouw zonder zuurstof alle 14 achtduizenders te bedwingen als ze op 23 augustus 2011 de top van de K2 bereikt.
Alpengeschiedenis
2007
Hans Kammerlander bedwingt samen met Karl Unterkircher de tot dan toe niet eerder beklommen 7350 meter hoge Jasemba.
In 2013 kon LOWA samen met de ongeveer 250 medewerkers met een groot bergfestival zijn 90-jarig bestaan vieren. De succesformule van innovatie en uitbreiding leidde ook in het recente verleden tot voortdurende vooruitgang. Met productiepartners in Slowakije, Bosnië, Italië en Kroatië produceerde LOWA vanaf 2015 schoenen in heel Europa. De in 2017 uitgebrachte Performance-collectie, die LOWA in samenwerking met zijn PRO Team-sporters had ontwikkeld, stelde nieuwe kwaliteitsstandaarden.
Na meer dan een kwart eeuw besloot Werner Riethmann in 2019 om zich geleidelijk terug te trekken uit de dagelijkse gang van zaken. Hij bracht Alexander Nicolai aan boord als nieuwe directeur. Samen met het nieuwe managementteam, bestaande uit Matthias Wanner (CEO) en Rudolf Limmer (CFO) ging het nieuwe directieteam het jaar erop van start.
Met de aankoop van het bedrijf Riko Sport, dat al jaren LOWA-schoenen produceert in zijn fabrieken in Italië en Slowakije, steeg het aantal medewerkers van LOWA in juli 2019 van 250 tot meer dan 2000. De jarenlange partner werd zo voor 100% een dochteronderneming van LOWA Sportschuhe GmbH.
Met bijna 3 miljoen geproduceerde schoenen per jaar is LOWA nu een van de toonaangevende merken op het gebied van berg- en outdoorschoenen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. LOWA verkoopt zijn producten in 75 exportlanden en ondersteunt daarnaast meer dan 30 sporters in het LOWA PRO Team, het LOWA ACTIVE Team en het LOWA CLIMBING Team.