De natuur ontdekken met kinderen Tips voor acti­vi­teiten in de buurt

LO&WA AD-Illus

Een bijzondere steen of een kleurige bloem: voor kinderen is de natuur een waar paradijs voor ontdek­kingen, en daarmee de beste speeltuin van de wereld. Onze omgeving heeft behoorlijk wat te bieden voor kleine en grote avon­turiers. Bloem­schil­de­rijtjes maken, een voeder­huisje bouwen of bladeren raden – kinderen kunnen met eenvoudige acti­vi­teiten spelen­derwijs leren over de natuur en die leren waarderen. Probeer het gewoon eens!

abenteuerhandbuch_1-2021_comic_s8_header

Onderweg Lekkers voor eekhoorntjes

Je hebt vast wel eens een eekhoorntje door de tuin of het park zien scharrelen en noten zien stelen. Maar er is niet altijd genoeg te eten voor die behendige klimmers. De dieren zijn het hele jaar door blij met lekkere hapjes. We laten je stap voor stap zien hoe je een eekhoorn­voe­der­huisje kunt bouwen. Dat kan heel gemak­kelijk met kant-en-klare bouw­pak­ketten – onze instructies zijn bijvoorbeeld afkomstig van Vivara, een fabrikant van natuur­be­scher­mings­pro­ducten. Je kunt de afzon­derlijke onderdelen natuurlijk ook zelf uit een houten plank zagen.

Extra tip:

Vooral in de zomer maak je eekhoorns ook blij met een klein bakje water, zodat ze genoeg te drinken krijgen.

Wat je nodig hebt:

  • Bouw­pakket voor een voeder­huisje voor eekhoorns, verkrijgbaar op vivara.nl

  • Hamer

  • Schroe­ven­draaier

  • Ongepelde walnoten en hazelnoten

  • Zonne­bloem­pitten

  • Pompoen­pitten

  • Rozijnen

  1. Achterwand en bodem met elkaar verbinden
    Eerst spijker je de achterwand en de bodem aan elkaar vast.

  2. Zijkanten bevestigen
    Daarna kun je de twee zijkanten en de balk ertussen bevestigen. Let op dat je de zijkanten op de juiste manier plaatst. Het huisje moet naar voren toe lager worden, zodat de regen later goed kan wegstromen. De groef die in het hout is gezaagd, hoort vooraan en moet aan de binnenkant zitten. Hier komt later namelijk het ruitje in.

  3. Het plexi­glas­ruitje plaatsen
    Nu kun je het plexi­glas­ruitje al van bovenaf langs de groeven in het kastje schuiven.

  4. Deksel bevestigen
    Nu kun je ook al verder met het deksel van het voeder­kastje: Dat wordt met het scharnier aan de achterwand vast­ge­schroefd. Daarvoor hou je het scharnier tegen het deksel en de achterwand aan en teken je met een potlood de positie van de schroeven af. Zo kun je het deksel gemak­ke­lijker bevestigen.

  5. Klaar!
    Nu hoef je het kastje alleen nog maar te vullen met allerlei lekkers voor de eekhoorns en kun je een geschikte plek gaan zoeken voor je zelf­ge­maakte voeder­huisje.

2021_jakobwerth_lo-wa-collectingleaves

Onderweg Welk blad hoort bij welke boom?

Een wandeling door het bos is een echt avontuur voor kinderen. Er zijn zoveel verschillende bomen, struiken en planten om te ontdekken. Overal vind je bont­ge­kleurde bladeren, dennen­appels of eikels. Maar hé! Hoe heet die boom eigenlijk die zulke mooie hand­vormige bladeren heeft? Zoek het uit! Verzamel allerlei bladeren en maak thuis je eigen blade­ren­ver­za­melboek. Daarvoor verzamel je gewoon zoveel verschillende bladeren als je maar kunt vinden. Thuis spreid je ze uit op tafel en dan is het een kwestie van de bladeren bij de juiste boom zoeken. Daarna kun je ze ook nog persen en ze in een schriftje plakken. Dat kan een gewoon school­schrift zijn, maar je kunt ook een paar vellen papier aan elkaar nieten. Als je geen zin hebt om de bladeren te persen, kun je ook gewoon de bladeren omtrekken. Dan heb je een mooie tekening waar je de naam van de boom bij kunt schrijven.

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Esdoorn

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Berk

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Beuk

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Eik

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Es

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Els

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Linde

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Meidoorn

2021_jakobwerth_lo-wa-paintstones
MADDOX GTX LO JUNIOR

Onze schoentip:
MADDOX GTX LO JUNIOR Model voor Mannen Model voor Kids

Onderweg Kleurrijke kunst­werkjes

Heb je bij je laatste wandeling misschien ook bont beschilderde stenen langs de weg zien liggen? Deze schil­der­stenen zijn de afgelopen maanden op talrijke plaatsen opgedoken, tot vreugde van wandelaars en fietsers. Ze zijn bedoeld om een glimlach op het gezicht van mensen te toveren, en ze worden door ons allemaal samen gemaakt. Iedereen die dat wil kan ergens een beschilderde steen neer­leggen. Zo kunnen er zelfs lange bont­ge­kleurde slangen van stenen ontstaan. Heb je ook zin om een steen te beschilderen? Ze staan ook leuk in je eigen tuin of in de kinderkamer en zijn een mooie decoratie. Het is ook heel eenvoudig. Verzamel tijdens je volgende avontuur buiten gewoon wat mooie stenen. Belangrijk is dat ze een mooi glad oppervlak hebben. Dan blijft de verf er beter op zitten en kun je gemak­ke­lijker patronen schilderen. Gladde stenen vind je vaak aan de oever van een meer of rivier. Als je een paar stenen hebt verzameld, ga je weer naar huis en kun je gaan schilderen. Je kunt van alles gebruiken voor het kleuren. Vingerverf is bijvoorbeeld heel geschikt. Maar acrylverf en permanente markers werken ook uitstekend. Maar pas op! Deze kleur­stoffen zijn niet oplosbaar in water, en dat betekent dat je ze er niet gewoon weer af kunt wassen. Je kunt de stenen ook met gekleurd papier beplakken, of met knutselfoam, wol of kartonnen verpak­kingen. Je kunt je fantasie de vrije loop geven.

2021_jakobwerth_lo-wa-pickingflowers

Onderweg Verzamelen, persen, plakken

Rood, geel, blauw, wit – vooral in de lente en de zomer is de natuur een ware bloe­menzee. In allerlei velden en in je eigen tuin bloeien kleurrijke bloemen. Als je wat van de bloe­men­pracht naar je slaapkamer wilt brengen, kun je de bloemen persen, waardoor ze lang houdbaar blijven. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig! Verzamel tijdens je volgende wandeling gewoon een paar mooie weide­bloemen en neem ze mee naar huis. Daar pak je een heel dik boek. Vouw dan een vel papier door­midden en leg de bloemen erin. Dat vel papier leg je gewoon midden in het boek. Als je wil, kun je er nog een paar boeken bovenop leggen. Zo vergroot je de druk. Nu laat je stapel boeken gewoon een paar dagen liggen. 5 dagen moet genoeg zijn. Dan doe je het boek voor­zichtig weer open en heb je prachtige geperste bloemen. Die kun je nu op een wit vel papier plakken en ze in een foto­lijstje in je kamer hangen.

Duur­zaam­heidstip: Bloe­men­weiden zijn vooral voor insecten zoals bijen en vlinders heel belangrijk. De bonte velden zijn nodig om de diver­siteit van de soorten in stand te houden. Als het kan, maak dan in je eigen tuin ook een klein bloe­men­weitje. Bloemzaden zijn in veel tuin­winkels te koop.

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Gewone margriet
    Margrieten zijn gemak­kelijk te herkennen. Ze hebben in het midden een geel hart, dat wordt omkranst door witte straal­bloemen. Straal­bloemen lijken op de stralen van de zon. Een margriet heeft er tussen de 7 en 43. Het gele hart in het midden bestaat uit tot wel 400 heel kleine buis­bloemen. Er staan er vaak veel bij elkaar en ze worden ongeveer 30 tot 60 cm hoog.
    Vroeger werden margrieten ook wel orakel­bloemen genoemd, omdat de mensen geloofden dat je antwoord op een vraag kon krijgen door de witte bloem­blaadjes eraf te plukken. Bijvoorbeeld: hij houdt van me, hij houdt niet van me, hij houdt van me… tot je bij het laatste blaadje je antwoord hebt gekregen.

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Paar­denbloem
    Paar­den­bloemen worden ook wel pisbloemen genoemd. De gele “blaadjes” zijn allemaal bloe­metjes die in een mandje staan. De steel is hol en bevat een wit melk­achtig sap. Het is ondui­delijk waarom paar­den­bloemen zo heten. Met paarden hebben ze in elk geval niets te maken. Elk kleine bloempje wordt een zaadje met een klein pluisje eraan waardoor het meegenomen kan worden door de wind. Alle pluizen van een grote bloem vormen samen een witte bol – die heet een plui­zenbol. Als je erop blaast, vliegen de pluisjes weg.

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Rode klaver
    Rode klaver groeit in weiden en velden, langs de rand van de weg en in de berm. Dit was de eerste soort klaver die ook als voedergewas werd geteeld. Meestal zitten er twee bloem­hoofdjes aan een steel, die na elkaar bloeien. De bloemen kunnen donkerrood of roze van kleur zijn.

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Klaproos
    Klaprozen zijn prachtige en zeer opvallende bloemen. Ze hebben meestal vier grote rode bloem­blaadjes. De bladeren en de steel zijn bedekt met kleine uitstaande borstel­haartjes. De plant bevat een wit melk­achtig sap. Dat is licht giftig, dus je moet klaprozen in geen geval eten. Klaprozen hebben donkere zaadjes. Als de zaadjes van de klaproos gedroogd zijn, veegt de wind ze weg.

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Veldsalie
    Veldsalie is heel opvallend. De bloemen hebben een felle, blauw­paarse kleur. Als je goed kijkt, lijken de bloemen een beetje op een open mond. Veldsalie groet vooral in zonnige gras­landen of langs de kant van de weg.
    De gedroogde plant ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft zelfs een helende werking. Van de gedroogde bloemen en blaadjes kun je thee zetten waarmee je kunt gorgelen, wat helpt tegen keelpijn.

  • Abenteuerhandbuch_01-2021

    Boterbloem
    Boter­bloemen heten eigenlijk “scherpe boter­bloemen”. Deze bloem bestaat uit vijf tot zeven bloem­blaadjes. Die hebben een heldergele kleur die een beetje aan de kleur van boter doen denken. Dat is waar de naam vandaan komt. Let op: Ook deze plant is licht giftig. Daarom moet je hem niet eten. Zelfs vee in de wei loopt er in een boog omheen. Maar als de bloemen worden gedroogd, zijn ze niet meer giftig. Dan vinden koeien ze weer lekker.