Uitrusting, weer en oriëntatie Pas je uitrusting aan de omstan­digheden aan

Imagefoto met de ALPINE ICE GTX,

Controleer de omstan­digheden

Het terug­trekken van gletsjers, ablatie (smelten van de sneeuw- en ijsbe­dekking) en het stijgen van de nulgra­dengrens door klimaat­ver­an­dering verhogen het risico op vallende rotsen en spleten. Daarom moet je bijtijds op weg gaan en voort­durend het weer en het terrein controleren – en je route daaraan aanpassen.

Voort­durende oriëntatie

Op terrein zonder paden, op gletsjers en bij sterk verminderd zicht kan het moeilijk zijn om je te oriënteren. Daarom is het belangrijk dat je kunt omgaan met kaart, hoog­temeter, kompas en GPS. Bij twijfel is het beter om op tijd om te keren.

Doel­treffende uitrusting

Pas je uitrusting aan het doel aan en zorg dat je rugzak licht is! Touw en helm beschermen je tegen vallen en vallende stenen, stijgijzers en ijsbijl geven steun. Vergeet je zonne­be­scherming niet – zowel een crème als een glet­sjerbril. Voor nood­ge­vallen: verband­trommel, bivakzak, mobiele telefoon en hoofdlamp. We hebben wat tips voor je paklijst verzameld.

 • Rugzak met regenhoes
  Je kunt het beste een rugzak van 35–45 liter gebruiken.

 • Tele­sco­pische stokken, helm en berg­schoenen
  Zorgt dat je berg­schoenen stijgij­zervast zijn. Zorg in ieder geval dat je antislip-stijgijzers hebt.

 • Zonne­be­scherming
  Pak in ieder geval een crème met een hoge bescher­mings­factor, een glet­sjerbril en een zonnehoed in.

 • Eten en drinken
  Neem een drinkfles met 1–3 liter water mee. En in ieder geval ook ener­gierepen en een lunch­pakket.

 • Klassieke uitrusting
  Neem een hoofdlamp, een heup­gordel en een geïm­pregneerd touw mee.

 • Klim­uit­rusting
  Belangrijk zijn natuurlijk verschillende kara­biners, slinges en klemmen.
  Je kunt het beste minstens 3 Safelock HMS schroef­ka­ra­biners meenemen. Daarbij twee normale kara­biners, een band­slinge van 1,20 m en een band­slinge van 0,6 m. Daarnaast 6 mm prusiktouw of statisch touw (1×1 m + 2×2,4 m) of een stijgklem (bijv. Tibloc, Mini­Traxion) voor redding in een spleet.

 • IJsuit­rusting
  Neem ook een ijspikkel, ijsschroeven (afhan­kelijk van de tocht) en Expressen en mobiele zekering mee.

 • Kleding
  Je kunt het beste func­tioneel ondergoed inpakken, evenals een extra shirt, func­tionele sokken, een trui of fleece jack, een klimbroek van softshell, een water­dichte overbroek, een waterdicht hardshell jack, een isolerend jack (Primaloft of dons), lichte en warme vinger­hand­schoenen, gamaschen, en ook een muts, hoofdband en sjaal.

 • Nood­pakket
  Zorg ervoor dat je mobiele telefoon volledig opgeladen is en dat je alle nood­nummers of een nood­ge­vallen-app geïn­stalleerd hebt. Je moet ook een bivakzak bij je hebben (voor elke 2 deel­nemers) en een verband­trommel met onder andere een reddingsdeken.

 • Over­nach­tings­uit­rusting
  Als je van plan bent te over­nachten, kun je het beste ook een hutten­slaapzak, wasspullen en schone kleren meenemen.

 • Overig
  Wat verder niet mag ontbreken is contant geld, een pinpas, een AV-ID, een gids van het gebied of een beschrijving van de tocht, een kaart, een kompas, een hoog­temeter en een GPS-apparaat.