Onderweg Waar moet ik op letten?

Schneeschuhtour Brunnenberg,
Riesengebirge, Tschechien.

Er zijn inmiddels veel fabri­kanten van sneeuw­schoenen en allerlei verschillende modellen, maar echt duidelijke varianten zie je niet vaak. Moderne sneeuw­schoenen, die bedoeld zijn voor gebruik in de bergen, zijn gemaakt van kunststof of aluminium en hebben spikes aan de onderkant van het frame. Om ook op harde sneeuw en steil terrein voldoende grip te hebben, moeten de sneeuw­schoenen ook een grijpklauw hebben aan de onderkant van de binding ter hoogte van de bal van de voet.

Naast de beves­tiging aan de schoen is ook de onderkant van de sneeuw­schoen van cruciaal belang. Je moet op het volgende letten: Hoe meer je in alpien, steiler terrein komt, hoe uitge­sprokener de spikes aan de onderkant moeten zijn.

De juiste maat heeft niets te maken met je normale schoenmaat. Het gaat hier meer om het lichaams­gewicht: Hoe zwaarder de wandelaar, hoe groter de sneeuw­schoen.

Als je niet zeker weet welk model het beste voor je is, kun je ze bij de meeste skiver­huur­stations en sport­winkels wel vooraf testen. Houd er rekening mee dat, welk model je ook kiest, de beves­ti­gingen van de sneeuw­schoenen wel gebruiks­sporen kunnen veroorzaken op je wandel­schoenen.