Teamwork Begeef je nooit alleen op een via ferrata

Klettersteigszene am Gerardo Sega, Gardasee, Trentino, Italien.

Deze tip geldt in principe zowel voor beginners als voor gevor­derden. Maar het is vooral belangrijk als je nog onervaren bent. Als je nog nooit aan klet­ter­steigen hebt gedaan, moet je nooit alleen voor het eerst een route proberen. Ga dan in ieder geval alleen met een ervaren berg­partner of met een berggids op pad.

Waarom is dat zo belangrijk? Heel eenvoudig. Via ferrata zijn heel steil en leiden door onbe­gaanbaar terrein. Daarbij heb je vaker hulp nodig en speelt veiligheid een cruciale rol. Het draait om teamwork. Als iemand bijvoorbeeld uitglijdt of valt, kan de andere persoon direct helpen en hulp inroepen. Bovendien kun je elkaars uitrusting controleren. Bijvoorbeeld of de klim­gordel goed is vast­gemaakt en of de helm dicht is. Zo kunnen heel wat fouten al op voorhand worden opge­spoord.

2020_lowa_arthur-kudelka

“Als je ook foto’s wilt maken op de via ferrata, bevestig dan je telefoon of camera met een koord en een kleine karabiner aan de schou­derriem van je rugzak of aan je klim­gordel. Het koord moet lang genoeg zijn om foto’s te kunnen maken, maar niet zo lang dat het je hindert bij het klimmen. Berg daarnaast je telefoon of camera op in een geschikt vak op je klim­gordel of rugzak. Zo kun je altijd een mooie foto van jezelf of je touw­partner maken zonder dat er iets naar beneden valt. Zo voorkom je aan de ene kant dat je je mooie foto’s kwijtraakt, en aan de andere kant dat zich elek­tronisch afval ophoopt in de bergen.”

Arthur | LOWA Servi­cemanager