Tips voor micro-avonturen Micro­avonturen

Imagefoto met de BADIA GTX Ws, ATS und Frauenshooting Benjamin Pfitscher

Wat is een micro­avontuur eigenlijk?

Iedereen heeft het over micro­avonturen. Hiermee worden alle kleine, vaak spontane uitstapjes bedoeld die alleen, met z’n tweeën of met het hele gezin kunnen worden ondernomen in het dagelijks leven en in de eigen omgeving, buiten in de natuur. Er zijn daarbij geen grenzen aan je fantasie!

Het gaat hierbij niet zozeer om het plannen van een grote tocht of een meer­daagse excursie. Het gaat er veel meer om dat je zo eenvoudig mogelijk, lokaal en goedkoop in je eigen omgeving, je eigen persoonlijke avontuur beleeft. Er zijn geen spel­regels of richt­lijnen. De enige voor­waarde is #leaven­otrace – alles net zo achterlaten zoals je het hebt aange­troffen!

Micro­avonturen zijn een uitstekende manier om het dagelijks leven achter je te laten en het avontuur te beleven – waarbij je niet ver hoeft te reizen, geen dure uitrusting hoeft te kopen of je wekenlang in je bestemming hoeft te verdiepen. Achter het idee van deze micro­avonturen schuilt de uitdaging om het gewoon te doen, niet lang na te denken en tege­lij­kertijd toch met wat anders bezig te zijn.

Misschien is het gewoon de fascinatie dat je op zo’n gemak­kelijke manier het alle­daagse leven met zijn inge­sleten patronen en routines kunt door­breken door er gewoon even op uit te gaan.

Wij weten het ook niet precies, we zijn gewoon enthousiast. De reden is dan ook niet belangrijk.

Hier vind je onze belang­rijkste tips en spannende ideeën voor je volgende micro­avontuur – veel plezier ermee!

Deel jouw micro­avontuur met ons en maak kans op mooie prijzen! Gebruik #lowa­mi­cro­avontuur en tag ons op Instagram @lowa.benelux of Facebook @lowaBenelux

Imagefoto met de TORO EVO GTX MID Ws, Microadventures

Onderweg Wat heb ik nodig voor mijn volgende micro­avontuur?

Gewoon even weggaan is allemaal leuk en aardig. Maar waar ga je heen en hoe pak je het aan?

Zoals gezegd heb je eigenlijk niet veel nodig om aan het volgende avontuur te beginnen. Meestal heb je de meest nood­za­kelijke dingen toch al in huis.

Als je toch geen idee hebt en graag een kleine checklist wilt hebben, dan kun je uitgaan van deze uitrusting, die per avontuur natuurlijk kunnen verschillen:

  • Hand-drawn vector drawing of a Couple Hiking Trip Vacation Icon Set. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.

    Stevige schoenen

  • microadventure_illu_jacket_illustration-clipping

    Comfor­tabele en indien nodig weer­be­stendige kleding

  • Hand-drawn vector drawing of a Couple Hiking Trip Vacation Icon Set. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.

    Rugzak

  • microadventure_illu_lunchbox_illustration-clipping

    Lunch­trommel

  • microadventure_illu_bottles_illustration-clipping

    Drinkfles

  • microadventure_illu_sun-cream-1_illustration-clipping

    Zonne­brandcrème

  • microadventure_illu_firstaidkit_illustration-clipping

    Verband­trommel

  • microadventure_illu_flashlight_illustration-clipping

    Zaklamp

  • Hand-drawn vector drawing of a Couple Hiking Trip Vacation Icon Set. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.

    Kaart van de omgeving

  • Hand-drawn vector drawing of a Couple Hiking Trip Vacation Icon Set. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.

    Kompas

  • microadventure_illu_pocket-knife-1_illustration-clipping

    Zakmes

  • microadventure_illu_magnifying-glass-1_illustration-clipping

    Vergrootglas

  • microadventure_illu_garbage-4_illustration-clipping

    Afvalzak / tas voor het verzamelen van trofeeën

  • microadventure_illu_sleeping-bag-1_illustration-clipping

    Slaapzak

  • microadventure_illu_picnic-blanket-1_illustration-clipping

    Pick­nickdeken

  • microadventure_illu_insect-spray-1_illustration-clipping

    Afweer­middel tegen muggen

Imagefoto met de TORO EVO GTX MID Ws, Microadventures
RENEGADE GTX MID Ws

Onze schoentip:
RENEGADE GTX MID Ws Model voor Vrouwen Model voor Mannen

Onderweg Op naar de top – beklim de hoogste punt in je omgeving!

Dicht bij huis de heuvels in

Bij het woord ‘bergen’ denk je meestal aan landen als Oostenrijk en Zwit­serland, maar wist je dat er dichter bij huis ook aardige beklim­mingen te vinden zijn? Het gaat misschien wat ver om over ‘bergen’ te spreken, maar pittige heuvels zijn het toch zeker. En hoe leuk is het om te weten wat het hoogste punt bij jou in de buurt is en hier ook naartoe te gaan? Eenmaal boven kun je vaak genieten van een prachtig uitzicht. Onder­staande heuvels in Nederland en België zijn zeker de moeite waard.

Limburgse Heuvelland

Voor echte heuvels in Nederland moet je naar het Zuiden van Limburg gaan. In het Limburgse Heuvel­landschap zijn talloze uitdagende heuvels te vinden. Met 321 meter is de Vaal­serberg de hoogste heuvel, maar door het geringe stij­gings­per­centage is deze nog niet zo heel lastig. Wil je een echte kuiten­bijter beklimmen? Ga dan voor de Keutenberg, die een maximaal stij­gings­per­centage van maar liefst 22 % heeft. Leuk weetje: Vijlen is het enige echte berg­dorpje van Nederland!

Belgische Ardennen

Als je aan heuvels in België denkt, dan is de kans groot dat je uitkomt bij de Ardennen. En terecht! Dit prachtige gebied barst van de heuvels, waarvan Signal de Botrange zelfs het hoogste punt van heel België is met 694 meter. Maar ook andere heuvels in België zijn een ware beproeving voor je kuiten. De Bosberg (107,5 m) en de Kluisberg (141 m) zijn bijvoorbeeld prachtig om te bewandelen.

Andere prachtige hoog­te­punten in Nederland en België:

– West-Vlaanderen – Kemmelberg (156 m)

– West-Vlaanderen – Zwarte Berg (152 m)

– Vlaams Brabant – Kesterberg (112 m)

– Twente – Tankenberg (85 m)

– Utrecht – Amerongse berg (69,2 m)

– Utrecht – Vlakke berg (65,7 m)

Wat heb ik nodig?

Ga je naar een onbekende omgeving, neem dan zeker een kaart mee. Verder kun je natuurlijk niet zonder goede wandel­schoenen, geschikte outdoor­kleding, drinken en eventueel wat te eten.

microadventure_illu_mountains_illustration-clipping
Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID Ws, Microadventures
INNOX PRO GTX MID Ws

Onze schoentip:
INNOX PRO GTX MID Ws Model voor Vrouwen Model voor Mannen

Onderweg Ontdek de prachtige natuur – de mooiste plekken om even tot rust te komen

De mooiste plekken om even tot rust te komen

Uitge­strekte stranden en prachtige natuur­ge­bieden, in Nederland en België zijn er genoeg te vinden voor jouw eigen ontspannen micro­avontuur. Je hebt niet veel nodig en hebt toch het gevoel dat je er even helemaal uit bent. Uitwaaien op het strand of juist wandelen in een natuur­gebied, ga gewoon de deur uit en geniet! Om het je makkelijk te maken hebben we een aantal van de mooiste natuur­ge­bieden en stranden in beide landen voor je op een rijtje gezet. Jij hoeft dan alleen nog maar te kiezen: ga je voor strand of voor een natuur­gebied?

Hallerbos

Ten zuiden van Brussel ligt het Hallerbos, dat vanwege de wilde boshy­a­cinten ook wel Blue Forest genoemd wordt. In de lente staat alles in bloei en kun je hier de meest sprook­jes­achtige foto’s maken.

Vijlen

Dicht bij huis blijven, maar je toch in het buitenland wanen? In Zuid-Limburg ligt het enige berg­dorpje van Nederland, Vijlen. Bour­gondisch genieten van adem­be­nemende verge­zichten en heuvel op en af wandelen, in Vijlen krijg je een heerlijk vakan­tie­gevoel.

Het Zwin

Kun je niet kiezen tussen het strand of een natuur­gebied? Ga dan wandelen in het Zwin, een natuur­gebied aan de kust langs de Belgische grens. Door het dyna­mische landschap is geen wandeling hetzelfde. Het wandel­netwerk gaat de grens over, dus je kunt zowel het Zeeuwse als het Vlaamse deel van het Zwin verkennen.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Een van de mooiste natuur­ge­bieden van Nederland is het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het park, dat in Gelderland ligt, bestaat al sinds 1935 en is ongeveer 5400 hectare groot. Onderdeel van het park is het Kröller-Müller museum. Het park biedt verschillende wandel­routes, waaronder 13 varianten van de Paal­t­jesroute, een Thema­wan­deling, het Land­schap­penpad of de Bele­vingsroute.

Als outdoormerk staat de natuur bij ons centraal. Daarom zijn wij er trots op dat wij ons 'partner van Het Nationale Park De Hoge Veluwe’ mogen noemen. Samen staan we sterk om dit mooie stukje natuur te behouden!

Wat heb ik nodig?

Voor een micro­avontuur heb je niet veel nodig, de meeste spullen zul je waar­schijnlijk gewoon in huis hebben. Trek in ieder geval een paar goede, stevige wandel­schoenen aan en neem eventueel een rugzak mee met wat drinken, eten, je smartphone en porte­monnee. Ga je naar het strand? Dan kun je ook nog een handdoek meenemen. Als de zon schijnt, vergeet dan vooral de zonne­brandcrème niet.

Imagefoto met de MADDOX GTX LO, Microadventure 6 to 9 ride

Onderweg Fietstocht

Waar kan ik dit doen?

Op zich kun je dit micro­avontuur ook gewoon overal beleven. We raden je echter aan om fietspaden te gebruiken, want dat maakt je avontuur gewoon meer ontspannen en minder gevaarlijk.

Wat heb ik ervoor nodig?

Met je fiets, eventueel een helm, wat te drinken en, afhan­kelijk van de lengte en het doel van je tocht, wat te eten ben je al klaar om te vertrekken. Een kaart is handig als je vooraf een route wilt uitstippelen.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Ook hier hangt het er natuurlijk vanaf hoe ver en hoe lang je wilt fietsen. Bekijk eens een kaart van je omgeving en bedenk waar je heen wilt. Als je twijfelt over het aantal kilo­meters, zet je gewoon een glas op je huis en teken je met een potlood de omtrek van het glas – dan is dat je route. Rijd de cirkel één keer rond, of fiets de afstand tot de cirkellijn en weer terug. Je blijft dan weliswaar in je eigen vertrouwde omgeving, maar je bekijkt die met andere ogen. Je zult vast bijzondere dingen zien die anders voor je verborgen zouden zijn gebleven.

Extra tip: Deze methode om een route te bepalen werkt natuurlijk ook voor wandelen. Met een groter of kleiner glas kun je de afstand aanpassen.

microadventure_illu_bike-1_illustration-clipping
Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID, Microadventures

Onderweg 24 uur in het bos

Waar kan ik dit doen?

Dit micro­avontuur is eigenlijk overal te orga­niseren waar bos is. Het maakt niet uit of het een naaldbos of een gemengd bos is, want het wordt in elk geval een onge­looflijke 24 uur!

Pas op: Het recht van de eenmanszaak geldt niet voor elk land of elke regio. Een kort onderzoek voor je avontuur helpt om problemen te voorkomen.

Wat heb ik ervoor nodig?

Dat hangt er helemaal vanaf wat je van plan bent. Als je echt de volledige 24 uur in het bos wilt door­brengen, bekijk dan zeker onze inpak­ad­viezen in de boven­staande checklist.

Hoeveel tijd moet ik voor deze acti­viteit inplannen?

Zoals de naam al zegt: 24 uur. Misschien moet je ook wat tijd inplannen voor de weg naar het bos en weer terug naar huis. Als je minder tijd hebt, kun je het avontuur ook inkorten en bijvoorbeeld alleen een nacht of de hele dag door­brengen in het bos.

  • Rugzak

  • Slaapzak

  • Isola­tiematje

  • Zaklamp

  • Anti-muggenspray

  • Wat te eten en genoeg te drinken

  • Warme kleding

  • Stevige schoenen

microadventure_illu_keyvisual-2_illustration-clipping
Imagefoto met de TORO EVO GTX LO, Microadventures
INNOX PRO GTX LO

Onze schoentip:
INNOX PRO GTX LO Model voor Vrouwen Model voor Mannen

Onderweg Rivier­wandelen langs het water – ook geschikt voor niet-zwemmers

Waar kan ik dit doen?

Bij wandelen denken veel mensen alleen maar aan bergen en bossen. Maar soms wordt de richting ook bepaald door een rivier. Dit micro avontuur kun je bij elke rivier of beek beleven. Hoe dichter de rivier­bedding bij je startpunt ligt, hoe beter.

Wat heb ik ervoor nodig?

Ook voor je rivier­wan­deling zijn wandel­schoenen of stevige wandelsandalen de juiste keuze. Neem ook een kleine rugzak mee met wat eten, genoeg te drinken, een kleine verband­trommel en zonne­brandcrème – dan zou je goed voor­bereid moeten zijn.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Een rivier­wan­deling is in principe het hele jaar door mogelijk, maar vooral in het warme seizoen. Dan kun je, als het op de normale paden te warm wordt, gewoon even in het koele water gaan staan om je te verfrissen.

Afhan­kelijk van de route en de moei­lijk­heidsgraad kun je rekening houden met ongeveer 3–6 uur, waarbij je op elk moment kunt omkeren en zo je weg kunt verkorten.

Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID, Microadventures

Onderweg Krui­den­wan­deling – eten uit de natuur

Eten uit de natuur

Wandelen en je eigen maaltijd bij elkaar plukken? Je doet het tijdens een culinair micro­avontuur, de foodwalk. Je kunt eten plukken in velden en weiden, maar natuurlijk ook in het bos. Ben je nog niet zo bekend met eten plukken uit de natuur?

Kies dan voor kruiden en planten die makkelijk te herkennen zijn, zoals made­liefjes, brand­netels en paar­den­bloemen. Twijfel je over bessen, planten of padden­stoelen? Laat ze dan staan. En wat je bij een foodwalk zeker niet mag vergeten: pluk met respect en liefde voor de natuur en gezond verstand.

Hiernaast hebben we een lijstje gemaakt van de meest bekende eetbare planten én geven we je tips over wat je ermee kunt doen. Zo kun je na het plukken meteen de keuken in.

Brandnetel

Brandnetel is volop in de natuur te vinden en ook nog eens gezond. Zo zit brandnetel boordevol ijzer, calcium en vitamine C en A. Als je brandnetel een minuut in kokend water legt prikt deze niet meer, wel zo fijn. Van brandnetel kun je soep maken, maar je kunt de plant ook drogen en er thee van zetten. Je kunt er zelfs stamppot mee maken.

Tip: brand­netels prikken, draag dus hand­schoenen bij het plukken.

Made­liefje

Wist je dat kappertjes eigenlijk bloem­knopjes in zout of azijn zijn? Made­liefjes zijn lekker en gezond en kun je bijna het hele jaar in de natuur vinden. Bij het plukken gaat een made­liefje dicht, maar eenmaal in warme soep ontvouwen de bloem­blaadjes zich weer. Je kunt de bloe­metjes ook gebruiken om je salade mee op te fleuren.

Paar­denbloem

In het voorjaar kleuren paar­den­bloemen de weilanden langzaam geel. Deze bekende plant zit boordevol voedings­stoffen, waaronder vitamine A en C, ijzer en kalium. Jonge blaadjes kunnen wat bitter zijn, maar dat kun je verminderen door ze een aantal minuten in water te leggen. Doe een paar blaadjes in je omelet of door je salade of voeg met de gele blaadjes kleur toe aan je gerecht.

Wat heb je nodig?

Ga je eten in de natuur plukken, neem dan in ieder geval een tas of mand mee en een klein zakmes. Daarnaast kun je natuurlijk ook niet zonder stevige schoenen. Ook altijd handig om mee te nemen: een plan­ten­boekje, waarin je informatie over onbekende planten kunt opzoeken.

  • microadventure_illu_plant-7_illustration-clipping

    Paar­denbloem
    bladeren, bloemen en knoppen

  • microadventure_illu_plant-8_illustration-clipping

    Made­liefje
    licht noot­achtige smaak

  • microadventure_illu_plant-2_illustration-clipping

    Brandnetel
    superfood op zijn best

microadventure_illu_herbs_illustration-clipping
2020_felixmeyer_altmuhltal_ats_atc_dsc1401

Onderweg De clean-up hike

Waar kan ik dit doen?

Er zijn geen beper­kingen voor het “waar". Overal, of je nu wandelt op straat, op een pad door de velden, in het bos of in de bergen, of je de hond uitlaat of met de kinderen speelt: zwerfafval vind je helaas overal in de natuur. Dus trek er gewoon op uit. De rest komt vanzelf.

Wat heb ik ervoor nodig?

In ieder geval kun je niet zonder comfor­tabele schoenen en kleding die geschikt zijn voor de wandeling. Daarnaast heb je ook een afval- of vuil­niszak en een paar hand­schoenen nodig.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Dat hangt helemaal af van de wandeling en de route die je hebt gepland. Omdat je de clean-up hike altijd kunt combineren met je normale wandeling of ommetje, heb je er niet eens extra tijd voor nodig. Natuurlijk kun je er ook speciaal de tijd voor nemen – de natuur zal je dankbaar zijn.

Wist je dit al?

Als je dit combineert met een rondje joggen, wordt het ook wel ploggen genoemd – een trendy sport uit Zweden waarbij je tijdens het joggen afval verzamelt.

Extra tip: Wil je iets anders doen dan wandelen of joggen? Je kunt dit natuurlijk ook doen tijdens het fietsen.

microadventure_illu_garbage-1_illustration-clipping
Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID, Microadventures

Onderweg Het after-work avontuur

Waar kan ik dit doen?

Dit kleine avontuur kun je overal uitvoeren waar je op weg bent met het openbaar vervoer of met je carpool. Stap gewoon eens een paar haltes eerder of later uit, laat je wat verder van je huis afzetten of loop een blokje om voordat je naar binnen gaat.

Wat heb ik ervoor nodig?

Eigenlijk zijn alleen stevige, comfor­tabele en water­dichte schoenen nood­za­kelijk. Afhan­kelijk van het weer is het natuurlijk raadzaam om regen­dichte kleding te dragen of een paraplu mee te nemen.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Dat hangt er helemaal vanaf waar je uitstapt en welke route je wilt nemen voor de terugweg naar huis. Het beste kun je van tevoren uitzoeken hoe ver je nog van huis bent en hoeveel tijd je ervoor wilt nemen. Je kunt dan zelf kiezen of je één halte of 3–4 haltes eerder of later uitstapt of dat je de hele weg naar huis gaat lopen.

Extra tip: Is after-work niets voor jou omdat je altijd nog veel met vrienden wilt doen, of toch wat langer door moet werken? Je kunt dit natuurlijk ook doen als pre-work avontuur voor vroege vogels en zowel alleen als met collega’s die in de buurt wonen.

hand drawn
Imagefoto met de INNOX PRO GTX MID Ws, Microadventures

Onderweg Natuur­dagboek

Waar kan ik dit doen?

Gewoon overal! In je eigen tuin, in het stadspark, in het dichtst­bij­zijnde bos, in de bergen of aan zee, overal kun je tal van vogels en insecten zien waarmee je je dagboek­ver­za­meling kunt uitbreiden.

Wat heb ik ervoor nodig?

Een klein noti­tie­boekje, een potlood en soms een beetje hulp om uit te zoeken naar welke vogel of welk insect je kijkt.

Hoeveel tijd moet ik voor deze acti­viteit inplannen?

Om je boekje te kunnen vullen, is het niet genoeg om één keer alle dieren in bijvoorbeeld het bos te observeren. Neem regelmatig of af en toe een uurtje de tijd en laat de geluiden om je heen op je inwerken. Je zult merken dat je iedere keer meer dieren ontdekt en ze ook weer herkent.

Vind je dit te gepland en te veel moeite? Kijk dan gewoon eens welke dieren je alleen al in je dage­lijkse leven kunt zien en horen!

Calm Midnight adventures. A long exposure shot of a man staring up into the night sky, silhouetted against the milky way galaxy. Photo composite.

Onderweg Nacht­wan­deling

Waar kan ik dit doen?

Een nacht­wan­deling is een micro­avontuur dat je overal kunt beleven. Maar als je sterren wilt zien, moet je de stad uit of je geluk beproeven in een groot stadspark. Of je nu alleen gaat, met vrienden of met het hele gezin, absoluut iedereen komt aan zijn trekken en kan genieten van het avontuur.

Wat heb ik ervoor nodig?

Pak een zaklamp of een paar fakkels in en trek 's nachts de natuur in. Misschien heb je geluk en is het volle maan – dan lukt het meestal ook zonder extra licht.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Zodra het begint te schemeren en het donker wordt, kun je beginnen. Afhan­kelijk van de geplande route moet je rekening houden met ongeveer 1–3 uur. (Extreem) vroege vogels kunnen natuurlijk ook 's nachts vertrekken en dan een eind verderop genieten van de zons­opgang.

microadventure_illu_flashlight_illustration-clipping
Imagefoto met de SEATTLE GTX QC, Everyday Shooting Dresden 2018

Onderweg Stra­ten­ver­kenner

Waar kan ik dit doen?

Dit is een micro­avontuur dat echt niet dichter bij je huis kan beginnen. Loop gewoon de deur uit en verken je omgeving. Je zult je verbazen over wat je woon­plaats allemaal te bieden heeft en wat tot nu toe voor je verborgen is gebleven.

Wat heb ik ervoor nodig?

Om blaren en natte voeten te voorkomen, raden wij je comfor­tabele schoenen aan die niet knellen en je voeten droog houden, zelfs bij slecht weer en vele kilo­meters lopen. Draag daarnaast ook comfor­tabele kleding die past bij de tempe­ratuur.

Als je het overzicht wilt bewaren, maak je vooraf een lijst met alle straten of zorg je dat je altijd een kaart bij de hand hebt.

Hoeveel tijd moet ik ervoor inplannen?

Dat is een lastige vraag. Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf waar je woont. Woon je in een grote stad of in een dorpje op het plat­teland? Dat maakt veel uit voor het aantal straten, maar alles is mogelijk! Ga gewoon een keer op pad. Je hoeft natuurlijk niet alle straten in één keer af te gaan.

Extra tip: Stra­ten­ver­kenner is een avontuur dat natuurlijk ook aangepast en geva­rieerd kan worden. Wat dacht je ervan om bijvoorbeeld te wandelen bij alle meren, kastelen of bossen in je omgeving?

Hand-drawn vector drawing of Roads View From Above. Black-and-White sketch on a transparent background (.eps-file). Included files are EPS (v10) and Hi-Res JPG.