Eisklettern Markierung Produktbilder Rauris Robert Jasper Shooting Sonnblick lowa

LOWA PRO Team Robert Jasper

Avon­tuurlijk extreem­klimmen

Al als klein kind speelde Robert Jasper “berg­be­klimmer op expeditie” op de over­hangende sneeuw­massa’s in het Zwarte Woud. Als jonge twintiger had de profes­sionele alpinist in zijn eentje al meer dan 100 van de moei­lijkste routes van de noord­wanden van de Alpen bedwongen – enkele daarvan voor het eerst ooit.

Robert Jasper maakte bij het grote publiek furore, toen hij binnen één jaar solo de drie hoogste noord­wanden van de Alpen (de Eiger, de Matterhorn en de Grandes Jorasses) in recordtijd beklom.

In 2003 werd hij door het Duits­talige tijd­schrift “Klettern” uitge­roepen tot meest succesvolle mixed-klimmer ter wereld. Elke tour is uniek voor de extreme berg­be­klimmer. Maar in de Alpen trekt hij altijd weer naar de noordwand van de Eiger. Voor hem is dit een plaats voor persoonlijke doel­stel­lingen, passie, avontuur, gevaar en de grootste sportieve uitda­gingen. In 2005 volgde de nominatie voor de Piolet d’Or, “de Oscar van het alpinisme”.

Robert Jasper geldt als een van 's werelds beste extreem­klimmers. Op dit moment brengen zijn expe­dities hem naar de meest afgelegen gebergten van de wereld, naar het gebied van de Mount Everest in de Himalaya, Baffin­eiland, Vuurland, Patagonië of Groenland. Hij werkte mee aan verschillende films en docu­men­taires, en als hoofd­rol­speler aan zijn korte solofilm “Allein”. Daarnaast geeft hij lezingen voor leiding­ge­venden uit het inter­na­tionale bedrijfsleven.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
15.04.1968
Geboor­te­plaats:
Waldshut-Tiengen
Land:
Schopfheim
Beroep:
erkend berg- en skigids
Favoriete klimplek:
Eiger, Kandersteg, Grie­kenland
Lokale berg:
Eiger
Lengte:
1,80 m
Gewicht:
70 kg

Robert Jasper,
Hoe bereid je je voor op je tochten? Heb je een speciaal ritueel?

“Met intensieve planning Aan de ene kant horen gerichte trainings- en voor­be­rei­dings­tochten in de Alpen erbij, aan de andere kant ook mentale voor­be­reiding op mijn project. Ik probeer alle fouten en risi­co­factoren vooraf te herkennen en me erop in te stellen. Pas als mijn innerlijke stem zegt dat het goed is, begin ik! Grote ervaring en voor­zichtig handelen zijn echter van levens­belang bij extreme expe­dities!”

Wat is het eerste wat je doet als je op een bestemming aankomt?

“Tijdens mijn extreme beklim­mingen ben ik me gaan realiseren dat je nooit echt de top of de eind­be­stemming bereikt – het leven is een reis. De toppen zijn voor mij de kers op de taart, de bekroning van een expeditie. Maar veel belang­rijker is het om een leuke wand te beklimmen. De weg of de veel­eisende route is mijn bestemming. Vooral tijdens een eerste beklimming beleef ik een groot avontuur, ik klim door het onbekende en dat is spannend! Plezier in het leven en passie voor wat je doet, ik denk dat dat het belang­rijkste is! Als ik na een expeditie terugkom in de bewoonde wereld, blijven de herin­ne­ringen aan mijn avonturen. Mijn eigen persoonlijke schat!”

Hoe overwin je bij het trainen je innerlijke luilak?

“Met enthou­siasme en passie! Als je een doel voor ogen hebt, zijn moeilijke dingen veel gemak­ke­lijker!”

Heb je een tip voor mensen die willen beginnen met een bergsport?

“Ik zou een goede basis­training met een gecer­ti­fi­ceerde berg- en skigids ten zeerste aanbevelen!”

Mijn schoenen voor…

Expe­dities & tochten