Eisklettern Markierung Produktbilder Rauris Robert Jasper Shooting Sonnblick lowa

LOWA PRO Team Robert Jasper

Avon­tuurlijk extreem­klimmen

Al als klein kind speelde Robert Jasper “berg­be­klimmer op expeditie” op de over­hangende sneeuw­massa’s in het Zwarte Woud. Als jonge twintiger had de profes­sionele alpinist in zijn eentje al meer dan 100 van de moei­lijkste routes van de noord­wanden van de Alpen bedwongen – enkele daarvan voor het eerst ooit.

Robert Jasper maakte bij het grote publiek furore, toen hij binnen één jaar solo de drie hoogste noord­wanden van de Alpen (de Eiger, de Matterhorn en de Grandes Jorasses) in recordtijd beklom.

In 2003 werd hij door het Duits­talige tijd­schrift “Klettern” uitge­roepen tot meest succesvolle mixed-klimmer ter wereld. Elke tour is uniek voor de extreme berg­be­klimmer. Maar in de Alpen trekt hij altijd weer naar de noordwand van de Eiger. Voor hem is dit een plaats voor persoonlijke doel­stel­lingen, passie, avontuur, gevaar en de grootste sportieve uitda­gingen. In 2005 volgde de nominatie voor de Piolet d’Or, “de Oscar van het alpinisme”.

Robert Jasper geldt als een van 's werelds beste extreem­klimmers. Op dit moment brengen zijn expe­dities hem naar de meest afgelegen gebergten van de wereld, naar het gebied van de Mount Everest in de Himalaya, Baffin­eiland, Vuurland, Patagonië of Groenland. Hij werkte mee aan verschillende films en docu­men­taires, en als hoofd­rol­speler aan zijn korte solofilm “Allein”. Daarnaast geeft hij lezingen voor leiding­ge­venden uit het inter­na­tionale bedrijfsleven.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
15.04.1968
Geboor­te­plaats:
Waldshut-Tiengen
Land:
Schopfheim
Beroep:
erkend berg- en skigids
Favoriete klimplek:
Eiger, Kandersteg, Grie­kenland
Lokale berg:
Eiger
Lengte:
1,80 m
Gewicht:
70 kg

Robert Jasper,
Hoe bereid je je voor op je tochten? Heb je een speciaal ritueel?

“Met intensieve planning Aan de ene kant horen gerichte trainings- en voor­be­rei­dings­tochten in de Alpen erbij, aan de andere kant ook mentale voor­be­reiding op mijn project. Ik probeer alle fouten en risi­co­factoren vooraf te herkennen en me erop in te stellen. Pas als mijn innerlijke stem zegt dat het goed is, begin ik! Grote ervaring en voor­zichtig handelen zijn echter van levens­belang bij extreme expe­dities!”

Wat is het eerste wat je doet als je op een bestemming aankomt?

“Tijdens mijn extreme beklim­mingen ben ik me gaan realiseren dat je nooit echt de top of de eind­be­stemming bereikt – het leven is een reis. De toppen zijn voor mij de kers op de taart, de bekroning van een expeditie. Maar veel belang­rijker is het om een leuke wand te beklimmen. De weg of de veel­eisende route is mijn bestemming. Vooral tijdens een eerste beklimming beleef ik een groot avontuur, ik klim door het onbekende en dat is spannend! Plezier in het leven en passie voor wat je doet, ik denk dat dat het belang­rijkste is! Als ik na een expeditie terugkom in de bewoonde wereld, blijven de herin­ne­ringen aan mijn avonturen. Mijn eigen persoonlijke schat!”

Hoe overwin je bij het trainen je innerlijke luilak?

“Met enthou­siasme en passie! Als je een doel voor ogen hebt, zijn moeilijke dingen veel gemak­ke­lijker!”

Heb je een tip voor mensen die willen beginnen met een bergsport?

“Ik zou een goede basis­training met een gecer­ti­fi­ceerde berg- en skigids ten zeerste aanbevelen!”

Mijn schoenen voor…

INNOX EVO GTX LO

Wande­lingen: INNOX EVO GTX LO

“I wear my INNOX EVO GTX® LO shoes every day – does not matter if I am outdoors or in the city.”

“Light and fast” is het devies van deze multi­func­tionele schoen, die met zijn func­tionele details bij uitstek geschikt is voor sportieve outdoor­ac­ti­vi­teiten. Een schacht van hoog­waardig textiel­weefsel en micro­ve­zel­ma­teriaal, gekoppeld aan het zeer effectieve GORE-TEX-membraan zorgen voor een laag gewicht en een optimaal klimaat in de schoen. Daarmee is de INNOX EVO GTX LO bij uitstek geschikt voor de volgende lichte trektocht of speed­hi­kingtocht. Meer …
ALPINE SL GTX

Expe­dities: ALPINE SL GTX

“Bij mijn Groenland Solo Bigwall Expe­dition ben ik enthousiast geworden over de ALPINE SL GTX! Maar het is ook juist voor mijn alpine tochten de perfecte schoen, want daar telt iedere gram, en in deze schoen wordt een hoog draag­comfort gecom­bineerd met tech­nische expertise!”

Elke gram telt tijdens een bergtocht. En de pres­taties natuurlijk ook! Bij een berg­schoen wil je graag dat die twee compo­nenten samenkomen. Voor de ALPINE SL GTX heeft LOWA voort­varende onder­steuning gekregen van echte profes­sionals: de sporters van het LOWA PRO Team. De Vibram® LITEBASE-zool­tech­nologie zorgt voortaan voor aanzienlijk minder gewicht. Maar wel met dezelfde pres­taties op de berg. Daarnaast zijn features als een func­tionele veter­sluiting met twee zones en de water­dichte GORE-TEX-voering populair bij sportieve alpi­nisten. Meer …
ALPINE ICE GTX

Ijsklimmen en mixed-terrain klimmen: ALPINE ICE GTX

“De ALPINE ICE GTX is voor mij perfect op mijn expe­dities, bij het ijsklimmen en bij berg­be­klimmen in de winter, omdat hij een zeer hoog draag­comfort combineert met func­ti­o­na­liteit en licht aan de voeten is.”

Wie hoog wil komen, moet kunnen vertrouwen op zijn tech­nische uitrusting. Juist alpiene berg­schoenen moeten aan de meest uiteen­lopende eisen voldoen, afhan­kelijk van de grond en de weers­om­stan­digheden. De ALPINE ICE GTX is een schoen die door het LOWA PRO Team samen met actieve alpi­nisten is ontwikkeld. De volledig klim­ij­zervaste schoen met hoge schacht met GORE-TEX Duratherm-voering en een in de binnenzool geïn­te­greerd dempings­element is geschikt voor zowel ijzige als rots­achtige passages. Meer …

Expe­dities & tochten