Hochtour Hochwilde Klettern Schalfkogel lena obergurgl

Ulligunde.com

Op ulligunde.com, de alpenblog uit de Allgäu, gaat het vooral om klimmen aan steile wanden, berg­be­klimmen op mooie berg­toppen en skitochten in fijne poeder­sneeuw – en hoe dat voelt vanuit het oogpunt van een jonge vrouw.

Ulligunde.com,
Hoe ben je op het idee gekomen om ulligunde.com te starten?

“Dat was het idee van mijn broer. Ik begon in 2010 in mijn eentje aan een vier maanden durende trektocht door Oceanië en hij stelde voor dat ik een ”blog" zou beginnen om de thuis­blijvers op de hoogte te houden. Ik wist niet eens wat dat was, maar al snel vond ik het heel leuk om mijn bele­ve­nissen te beschrijven en ze aan te vullen met foto’s, en dat ben ik ook na de reis blijven doen. Het ging vooral om trek­tochten en tenten­tochten in de bergen. Twee jaar later ontdekte ik min of meer toevallig dat al lang niet meer alleen familie meelas, maar ook een paar duizend andere mensen. Ik begon sociale netwerken voor de blog te gebruiken en ging mijn eerste samen­wer­kingen aan. Op een gegeven moment rees de vraag of ik niet een duide­lijkere naam nodig had in plaats van deze oude bijnaam uit mijn schooltijd. Maar aan de andere kant – waarom eigenlijk? Die ietwat vreemde naam is inmiddels mijn “merk” geworden en geeft me al meer dan twee jaar mijn zelf­stan­digheid. Ik had nooit gepland dat het zover zou komen. Daarom ben ik des te blijer met deze onge­looflijk spannende tijd."

Wat is een goede blogs­a­men­werking voor jou?

“Vertrouwen, waar­dering en dat je op menselijke basis gewoon goed met elkaar overweg kunt. Het gebeurt vaak dat je meer als recla­me­platform of goedkope content­pro­ducent wordt gezien, dus het is alleen maar prettig als fabri­kanten, winkels en bestem­mingen de specifieke kracht van verschillende blog(ger)s herkennen en die creatief weten te gebruiken. Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat de doel­stel­lingen en behoeften van de samen­werking duidelijk zijn, maar dat ik zo veel mogelijk de vrije hand heb als het gaat om de uitvoering – zo ontstaan de meest creatieve en mooiste resultaten.”

Welke plaatsen, toppen of bestem­mingen staan helemaal bovenaan op je “Daar wil ik nog heen”-lijst?

“Het klinkt misschien vreemd, maar samen met mijn vriend heb ik vorig jaar de laatste drie grote punten van mijn verlang­lijstje vervuld: berg­be­klimmen in Chamonix (Duivelsgraat), klimmen in Amerika (Yosemite Valley, Utah) en een paar specifieke tochten in de Dolo­mieten. Wat ik nog ga doen? Ik moet nieuwe plannen maken! Afgelopen februari was ik met mijn blogger-collega FRÄULEIN DRAUSSEN in Zuid-Afrika op een echt uitdagende zesdaagse trail door ongerept regenwoud. Dat heeft me (achteraf gezien) heel veel plezier gegeven en me terug­ge­bracht naar de wortels van mijn blog – waar het inmiddels immers vooral over bergsport gaat. Natuurlijk wil ik graag een keer naar Patagonië (eigenlijk liever om te wandelen dan om te klimmen) en nog een keer naar Utah, maar een uitge­breide roadtrip door onze eigen Alpen zou ik ook niet erg vinden. Alleen al in ons lieve­lings­ge­bergte, de Dolo­mieten, zou ik gemak­kelijk een heel jaar kunnen door­brengen zonder me te vervelen.”

Mijn schoenen voor…