Hoe worden bij LOWA eigenlijk kinder­schoenen ontwikkeld?

Als kinderen buiten spelen en ravotten, staat het plezier duidelijk op de voorgrond. Voor ouders is het belangrijk dat hun kinderen optimaal uitgerust zijn – vooral als het om schoenen gaat. LOWA heeft samen met dokter Micha Bahr, directeur van de afdeling voor kinder- en jeugd­chi­rurgie van het ziekenhuis van Ingolstadt in Duitsland, en zijn gezin een schoenmodel ontwikkeld waarin alle wensen worden gecom­bineerd: de modellen LEDRO GTX MID JUNIOR en LEDRO GTX LO JUNIOR.

Begin van de samen­werking

Het geza­menlijke project ontstond na een wandeling van de familie Bahr. “In de loop der jaren hebben we heel wat kinder­schoen­mo­dellen uitge­probeerd, maar we waren nooit echt 100 procent overtuigd”, vertelt de kinderarts. “Tijdens het wandelen met mijn gezin hebben we onze wandel­schoenen getest en geob­serveerd, en vervolgens een eisen­pakket opgesteld.”

Zo ontstond het idee om een kinder­schoen te ontwikkelen waarover zowel kinderen als ouders tevreden zouden zijn. Dokter Bahr ging ermee naar de tradi­tionele schoe­nen­fa­brikant in Jetzendorf.

De eisen waren hoog:

  • De schacht moest hoog genoeg zijn om de enkel te beschermen en de schoen moest een stabiele zool hebben om het risico op verzwikken te verminderen. Dat is een van de meest voor­komende verwon­dingen bij kinderen tijdens het wandelen.
  • Bovendien moest de schoen een flexibel afrol­gedrag garanderen en een zachte demping hebben, om de ontwik­keling van de voet niet te beïn­vloeden.

Op basis hiervan begon dokter Bahr samen met LOWA met de ontwik­keling. Het doel was duidelijk omschreven: een kinder­schoen die vanuit medisch oogpunt de natuurlijke ontwik­keling van kinder­voeten onder­steunt en die kinderen plezier in bewegen geeft.

Imagefoto met de LEDRO GTX® MID JUNIOR, Kids Testing

“Ook het design mag niet worden vergeten. Kinderen letten niet op functie. Als de schoen kleurrijk is, of een bepaald detail heeft zoals een ster of een patroon, vinden veel kinderen dat prachtig – en het maakt ze niet uit of de schoen goed past.”

Dr. Micha Bahr

  • Imagefoto met de ARCO GTX® MID JUNIOR, Kids Testing

Testen

Op basis van de bevin­dingen van de familie Bahr ontwikkelde LOWA eerst het nieuwe model LEDRO GTX MID JUNIOR. Zodra het prototype klaar was, wilden Bahr en zijn gezin het ook meteen testen. “We verheugden ons er enorm op en hebben ons echt op de schoe­nendoos gestort.” Tijdens een geza­menlijk teste­ve­nement met de ontwik­ke­lings­af­deling van LOWA werden de schoenen vervolgens door meerdere kinderen op de proef gesteld.

Met plezier bewegen en buiten zijn stond helemaal boven aan de to-dolijst. Het test­object sloeg daarbij een goed figuur. De conclusie van Bahr: “De test verliep helemaal positief. De kinderen hadden plezier. Er waren geen knel­punten en de schoenen pasten gewoon.” Daarnaast heeft dokter Micha Bahr nog een belangrijke tip: “Kinderen moeten plezier hebben in bewegen. Ze moeten zin hebben om naar buiten te gaan. Helaas zijn er steeds meer kinderen die onzeker lopen. Ik vind het dus belangrijk dat ze goede schoenen dragen. Ze moeten met plezier kunnen lopen.”

Na het succes­verhaal van het MID CUT-model wijdden dokter Micha Bahr en de ontwik­ke­lings­af­deling van LOWA zich het volgende seizoen aan de ontwik­keling van een lage schoen – en met succes. In 2020 komt ook dit model op de markt.

  • mg_6039_lea-novi
  • mg_6970_lea-novi
  • Imagefoto met de ARCO GTX® MID JUNIOR, Kids Testing