Interview met Micha Bahr, specialist in kinder­chi­rurgie en manuele geneeskunde

15.06.2019 | Kinder­voeten zijn niet zomaar een kleine versie van “volwassen” voeten, ze zijn veel veel­ei­sender. Daarom heeft LOWA een speciale leest voor kinderen, die meer ruimte biedt voor de tenen – ruimte die kinder­voeten nodig hebben om zich goed te ontwikkelen. Dat komt doordat bij kinderen het botweefsel nog niet volledig ontwikkeld is. Bovendien zijn de banden veel elas­tischer en is het pijn­gevoel minder goed ontwikkeld.

Ongeveer 25%

van de botten van de mens zit in de voeten. Bij kinderen is het botweefsel echter nog niet volledig ontwikkeld. Bovendien zijn de banden veel elas­tischer en is het pijn­gevoel minder goed ontwikkeld.

Samen met dokter Micha Bahr, directeur van de afdeling voor kinder- en jeugd­chi­rurgie van het ziekenhuis van Ingolstadt in Duitsland heeft LOWA de schoen­mo­dellen LEDRO GTX MID JUNIOR en LEDRO GTX LO JUNIOR ontwikkeld.

  • Imagefoto met de LEDRO GTX MID JUNIOR, LOWA Kids Kampagne 2019

Dr. Micha Bahr,

u hebt de afgelopen jaren samen met LOWA de kinder­schoen LEDRO GTX MID JUNIOR ontwikkeld. Was u tevreden met het resultaat?

Dr. Micha Bahr: Ik was meer dan tevreden met het resultaat, want de schoen voldoet aan alle criteria die we hadden gesteld. Daarbij ging het bijvoorbeeld om een geop­ti­ma­liseerd afrol­gedrag, een perfecte pasvorm en onder­steuning bij de enkel, veel speel­ruimte voor de tenen en niet in de laatste plaats een totale pasvorm die geschikt is voor kinderen. Maar de door­slag­gevende factor is eigenlijk niet wat wij als volwassenen en idee­ën­makers van de schoen vinden, maar dat hij zo goed viel bij de kinderen. Die waren enthousiast. Dat was het bewijs dat LOWA het idee perfect en goed had gere­a­liseerd.

Nu komt de tweede stap, waarin er nog een lage schoen aan het programma wordt toegevoegd. Waar hebt u vooral op gelet?

Dr. Micha Bahr: Bij de LOW-CUT schoen is de enkelsteun net zo belangrijk als bij een MID- of HIGH-CUT model. Het is alleen veel lastiger uit te voeren. Maar ik denk dat het ons weer gelukt is. Bij een lage schoen is het toepas­sings­gebied natuurlijk wat anders. Daarom spelen hier ook punten als gewicht een rol. Daarnaast worden bij deze schoen dezelfde hoge eisen gesteld aan de demping, de speel­ruimte voor de tenen en het afrol­gedrag als bij het MID-CUT model.

Waarom is het zo belangrijk dat schoenen speciaal voor kinderen worden ontwikkeld? Kun je niet gewoon schoenen voor volwassenen kleiner maken?

Dr. Micha Bahr: Dat was jarenlang in de mode en is bij veel bedrijven nog steeds gebrui­kelijk. Het gaat echter om een organisme dat in de groei is en dat helaas ook vervormbaar is. De eisen zijn daarom heel anders. Niet in de laatste plaats ook omdat een kind zich veel “oorspron­ke­lijker” in het terrein beweegt. Kinderen lopen met een veel beter afrol­gedrag en hebben dat ook nodig in hun uitrusting. Bovendien zijn de liga­menten zachter en kwets­baarder dan bij volwassenen, waardoor ze meer onder­steund moeten worden, zonder dat daarbij de bewe­gings­vrijheid wordt beperkt.

  • Imagefoto met de LEDRO GTX MID JUNIOR, LOWA Kids Kampagne 2019
Imagefoto met de CADIN GTX LO, 2021_Dr. Micha Bahr

“Als je de kinder­schoen LEDRO GTX MID JUNIOR met deze punten in het achterhoofd goed bekijkt, zie je dat dit echt een high-end product is.”

Dr. Micha Bahr

Welke tips hebt u voor ouders als het gaat om het vinden van de juiste schoenen voor hun kinderen?

Dr. Micha Bahr: In het algemeen is één ding natuurlijk heel belangrijk bij kinderen: een schoen mag niet te groot en niet te klein zijn. Daarom adviseer ik ouders altijd om de binnenzool uit de schoen te halen en het kind er met de voet op te zetten. Vóór de grote teen moet dan nog ongeveer de breedte van een kinderduim aan ruimte zijn. Vervolgens raad ik aan de zool van de schoen een keer te wringen, om te kijken hoe zacht hij is. Als dat veel te gemak­kelijk gaat, kan de schoen weer terug op de plank. Vraag daarna het kind om de tenen in de schoen te bewegen. Als dat kan, past de schoen optimaal. Kinderen hebben namelijk een reflex die ervoor zorgt dat ze in verschillende bewe­gings­si­tuaties hun tenen krullen. Dat kan alleen als er voldoende ruimte in de neus van de schoen is. Ten slotte is het natuurlijk ook nog belangrijk of het kind de schoenen leuk vindt – want anders heb je als ouders geen enkele kans dat ze worden gedragen.