Over­nachten in de grote slaapzaal Wat je moet weten over pelgrims­ac­co­modatie

puente la reina steinbrücke jakobsweg navarra spanien baskenland arga pilger pilgerweg mittelalter templerkloster iglesia del crucifijo kruzifix-kirche santiago-kirche wappengeschmückte adelshäuser bürgerhäuser

Typisch voor de Jacobsweg via de Camino Francés zijn de openbare of kerkelijke pelgrims­her­bergen, die direct aan de route liggen. De basis­voor­waarde voor toegang tot deze voor­delige accom­mo­daties (5 tot 8 euro) is dat je een geldige pelgrimspas kunt laten zien. Het verblijf is echter beperkt tot één nacht. Vooraf reserveren is niet mogelijk; de regel is “wie het eerst komt, het eerst maalt”. Maar er zijn ook heel veel hotels die zich speci­a­liseren in pelgrims.

De herbergen gaan meestal tussen 14.00 en 16.00 uur open, en de nachtrust gaat om 22.00 uur in. De inrichting van de slaap­plaatsen is meestal heel eenvoudig gehouden. Gebrui­kelijk zijn grote gemengde slaapzalen met stapel­bedden.

Uitrusting van de slaap­plekken: Pelgrims­her­bergen beperken zich tot matrassen. Dekens en beddengoed zijn maar zelden – op aanvraag – beschikbaar, dus een eigen slaapzak is onont­beerlijk. Een hoofd- of zaklamp en oordopjes zijn aan te bevelen.

Veiligheid in de accom­mo­daties: Zelfs op een pelgrimstocht is het raadzaam een gezonde achterdocht te hebben en niet te onvoor­zichtig te worden.

Een nektasje voor alle waar­devolle spullen die je nooit onbeheerd mag achterlaten, is een must. Dit tasje kun je overal mee naartoe nemen, bijvoorbeeld naar de keuken of de badkamer, en 's nachts kun je het dicht tegen je lichaam in je slaapzak opbergen. Voor je rugzak is een beschermhoes aan te raden die kan worden afge­sloten met een cijferslot.

Bescherming tegen onge­dierte: Bedwantsen zijn een probleem waar bijna alle accom­mo­daties en ook hotels steeds weer mee te maken hebben. Je kunt het risico niet volledig uitbannen, maar het wel aanzienlijk beperken met de volgende tips.

– Voorzorg: spuit je slaapzak voor vertrek in met producten die de werkzame stof perme­thrine bevatten. Het effect houdt tot vier weken aan.

– Controle: Bedwantsen zijn 's nachts actief en verstoppen zich graag in kieren, daarom zijn ze heel moeilijk te ontdekken. Hun uitwerpselen – kleine zwarte puntjes op het matras of op hoopjes in de buurt van hun schuil­plaats, zijn waar­schu­wings­tekenen.

– Verspreiding voorkomen: Zet je rugzak nooit op het bed of tegen een ruwe muur met scheuren of kieren.

Self-catering: In de tradi­tionele accom­mo­daties langs de pelgrimsroute wordt de keuken geza­menlijk gebruikt. Er is echter vaak gebrek aan het nodige keukengerei en servies, dus je moet je beperken tot eenvoudige gerechten. Je kunt het beste je eigen spullen meenemen. Handig zijn bestek, een zakmes, een licht kunststof snij­plankje en een grote beker die je indien nodig ook als bord kunt gebruiken.

Extra:

In het hoog­seizoen voor pelgrims, wanneer de accom­modatie schaars wordt, is het “hart voor pelgrims” van veel plaat­selijke bewoners voelbaar. Er worden verschillende soorten nood­on­der­komens aangeboden, soms biedt de plaat­selijke brandweer zijn gemeen­schaps­ruimte aan, parti­cu­lieren hun tuin­huisje of de surf­school zijn kamp.

“Geen pelgrim komt ooit thuis zonder een voor­oordeel minder en een nieuw idee meer.”

– Thomas More, staatsman en humanist –