LOWA PRO Team Ralf Dujmovits

Samen met LOWA op pad

Ralf Dujmovits woont in het Zwarte Woud en besteedt al zijn beschikbare tijd aan sport­klimmen, reizen door de Alpen en berg­be­klim­mings­ex­pe­dities. De veel­zijdige sportman leeft zijn enthou­siasme voor klimmen en bergsport al uit sinds hij 7 jaar oud was. Eerst deed hij dat samen met zijn vader. Tussen school en medi­cij­nen­studie ging de getrainde berggids een jaar op wereldreis en later beklom hij met klanten de hoogste bergen van alle zeven conti­nenten.

Ralf Dujmovits werd in 1999 bekend bij het publiek door de 33 uur durende live-uitzending op televisie van een beklimming van de noordzijde van de Eiger. Met meer dan 40 expe­dities is hij een van de meest ervaren berg­be­klimmers en berg­gidsen ter wereld. Ralf Dujmovits is de eerste Duitser die op de toppen van alle 14 acht­dui­zenders heeft gestaan.

Naast de sportieve uitdaging vindt hij het bij zijn expe­dities bijzonder belangrijk om vooraf zoveel mogelijk over de berg en de regio te weten te komen. “Door de bergsport kan ik nog steeds mijn drang naar avontuur onderweg bevredigen, andere mensen en culturen leren kennen en mijn eigen grenzen verkennen”.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
05.12.1961
Geboor­te­plaats:
Bühl
Land:
Bühl
Beroep:
erkend berg- en skigids
Favoriete klimplek:
Leonido/Grie­kenland
Lokale berg:
Battert boven Baden-Baden
Lengte:
1,75 m
Gewicht:
73 kg

Ralf Dujmovits,
Hoe heeft sport je leven veranderd?

“Sport is al vanaf dat ik een kind was een normaal en belangrijk onderdeel van mijn dagelijks leven. Met de opleiding tot berggids en de beslissing om als berg­pro­fes­sional te gaan leven, kwamen berg­be­klimmen en trainen helemaal op de voorgrond. Ook nu nog wordt mijn dagelijks leven gekenmerkt door klimmen, berg­be­klimmen en sportief bezig zijn.”

Heb je een tip voor mensen die willen beginnen met een bergsport?

“Groei langzaam in het berg­be­klimmen! Berg­be­klimmen is geen golfen en heeft heel andere mogelijke risico’s. Het kost veel tijd om ervaring op te doen zodat je zonder onge­lukken de eerste jaren doorkomt. Bovendien moet je bescher­mengel ook wat te doen hebben.”

Wat heb je tijdens je expe­dities altijd bij je? Waar zou je nooit zonder kunnen?

“Een of meer boeken, tegen­woorden e-boeken, heb ik altijd bij me. In periodes met slecht weer zorgen ze voor afwis­seling in het basiskamp, en ze bieden vaak ook inte­ressante gespreksstof.”

Mijn schoenen voor…

EXPEDITION 8000 EVO RD

Expe­dities: EXPE­DITION 8000 EVO RD

“Voor mij de warmste in de klasse van schoenen voor 8000'ers. Een door jarenlange ontwik­keling geop­ti­ma­li­seerde specialist voor 8000'ers, de Mount McKinley of voor onder­ne­mingen op Antarctica.”

Voel je thuis in de Himalaya – met de expe­di­tie­berg­schoenen die LOWA heeft ontwikkeld in samen­werking met extreem­klimmer Ralf Dujmovits. Hij weet wat belangrijk is bij arctische tempe­raturen en hoogalpiene uitda­gingen tot meer dan 8000 meter hoogte. Hij was de eerste Duitser die de toppen van alle 14 acht­dui­zenders beklom. Het resultaat is een schoen voor extreem veel­eisende expe­dities. De uitneembare binnen­schoen met 400 gram Primaloft® isoleert comfortabel. Meer …
FERROX PRO GTX LO

Stedentrips: FERROX PRO GTX LO

“Mijn absolute favoriet voor het dagelijks leven, voor eenvoudige approaches of onderweg op reis.”

Sportief en dynamisch – met de FERROX PRO GTX LO zijn outdoor­sporters perfect uitgerust voor het volgende avontuur. Dankzij de tussenzool van DynaPU® wordt de schoen optimaal gedempt, terwijl de LOWA MONOWRAP®-constructie zorgt voor een optimale voet­ge­leiding. Maar ook bij alledaags gebruikt schittert de stijlvolle sport­schoen als optimale metgezel. Meer …
ALPINE ICE GTX

Ijsklimmen en mixed-terrain klimmen: ALPINE ICE GTX

“Precies de juiste schoen voor onder­ne­mingen in de westelijke Alpen of voor ijsklimmen: optimaal geïsoleerd, maar toch licht, prima pasvorm en hiel­pasvorm bij mixed-klimmen of op de front­spikes op stijl ijs.”