Simon Gietl Pakistan

LOWA PRO Team Simon Gietl

Van houtworm tot bergvos

Simon Gietl mag van hout zijn beroep hebben gemaakt, maar hij vond zijn roeping op een heel ander terrein. De Zuid-Tiroolse berggids en extreme berg­be­klimmer woont samen met zijn gezin in Luttach en is – geheel dankzij zijn passie – voor­na­melijk in de bergen te vinden. Of het nu ergens tussen de Dolo­mieten is, op expeditie in Groenland, Patagonië, de Himalaya of op de meest uiteen­lopende andere wanden van deze wereld – Simon Gietl is een avon­turier in hart en nieren. Veel meer dan alleen de over­winning van een top heeft voor hem het geheel aan erva­ringen bijzondere betekenis.

Simons affi­niteit met de bergen was niet altijd zo duidelijk als nu. Voordat hij op 18-jarige leeftijd door de berg­koorts werd gegrepen, ging hij eerst in de leer als timmerman. Drie jaar na zijn eerste verticale erva­ringen werd de voor­malige “houtworm” eindelijk verliefd op de bergen – en niets stond het begin van zijn carrière als profes­sionele berg­be­klimmer in de weg.

Wat voor Simon Gietl het meest telt op rotsen en ijs zijn de eisen die hij aan zichzelf stelt – zowel fysiek als mentaal. Hij geeft er de voorkeur aan zich te wijden aan rots- en ijsroutes, waar hij trouw kan zijn aan de uitspraak van Wolfgang Güllich: “Het hoofd is de belang­rijkste spier bij het klimmen”. “Ik train lichaam en geest ook met de pretentie om mijn eigen sporen achter te laten in alpiene wanden”, zegt hij over zichzelf. Sporen waarvoor hij onder andere al in 2016 werd onder­scheiden met de “Grignetta d’Oro”, de prijs voor de beste alpinist van Italië.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
05.11.1984
Geboor­te­plaats:
Bruneck
Land:
Luttach
Beroep:
erkend berg- en skigids
Favoriete klimplek:
Dolo­mieten
Lokale berg:
Schwar­zenstein
Lengte:
1,77 m
Gewicht:
68 kg

Simon Gietl,
We mogen je nu officieel welkom heten in het LOWA PRO-team. Hoe ben je in het team terecht­gekomen?

“In 2013 was ik samen met Hans Kammer­lander op pad. Hij had me meegenomen naar zijn project in Canada. Het doel van het project was om de Matterhorn van de verschillende conti­nenten te beklimmen. In 2013 was in Canada de Mount Assiniboine aan de beurt. Het was natuurlijk een grote eer om met hem op expeditie te gaan. Hans droeg destijds ook het LOWA-schoenmodel LATOK. Natuurlijk spraken we over expe­di­tie­schoenen, en zo werd ik me bewust van LOWA. Via Hans heb ik verschillende contact­personen leren kennen. Er gingen een paar jaar voorbij, en nu zit ik hier.”

Laten we vanuit het hier en nu een stukje terug in de tijd gaan. Hoe ben je eigenlijk begonnen met bergsport?

“Dat is een inte­ressant verhaal. Op mijn 18e ben ik begonnen met klimmen. In die tijd liftte ik een keer van Bad Doberan naar Bruneck en ik werd meegenomen door een oudere man die net terugkwam van de Drei Zinnen. Hij was daar op een inspectie en hij vertelde me over zijn erva­ringen, hoe het gevoel daar boven was en welke erva­ringen hij mee naar huis nam. Ik vond het zo fasci­nerend dat ik dacht, nu moet ik ook beginnen met klimmen. Dat was het echte begin.

Bovendien was school altijd al lastig voor mij. Ik begreep de lesstof niet en de leraren begrepen mij als persoon niet. In die tijd was sport – ik zat bij een hard­loopclub, een voet­balclub en een moun­tain­bi­keclub – een middel om een doel te bereiken en dat heeft me veel gegeven in die verder moeilijke tijd. Als jongere zocht ik altijd ergens naar in de sport, maar ik heb het nooit echt gevonden. Na die ervaring als lifter heb ik toen mijn eerste klimtocht gedaan. Kort voordat ik die avond ging slapen, begreep ik dat dit precies was wat ik al die jaren had gezocht. Sindsdien was het duidelijk – de Drei Zinnen zijn mijn bergen.”

Wat fascineert je zo aan de bergsport?

“Bergsport is natuurlijk beweging en buiten zijn. Maar mijn grootste drijfveer en de voor mij grootste aantrek­kings­kracht is het feit dat je je eigen scheids­rechter bent. Je bepaalt zelf hoe je de berg benadert en welke herin­ne­ringen je meeneemt van deze berg. Er staan niet allemaal verkeers­borden op de berg die de richting en andere regels voor­schrijven. Je eigen scheids­rechter zijn, misschien een wat strengere, is iets wat mij bijzonder veel plezier geeft en me motiveert.”

Training is een essentieel onderdeel van het leven als sporter. Hoe overwin je bij het trainen je innerlijke luilak?

“Ik heb denk ik ontzettend veel geluk dat ik trainen eigenlijk te leuk vind. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit mezelf heb moeten over­winnen om te gaan trainen. Meestal stel je jezelf een doel. Voor mij is het op dit moment belangrijk dat ik überhaupt train. Meestal heb ik twee of drie doelen per jaar. Op die grote projecten bereid ik me op de goede manier voor. Als ik me die doelen heb voor­genomen en er echt voor ga, doe ik er alles aan om ze te bereiken. Dan heb ik er ook geen problemen mee om dingen te doen die ik misschien niet zo leuk vind, omdat ik gewoon weet hoe belangrijk ze voor me zijn en dat ik er baat bij heb.”

Hoe bereid je je voor op je tochten? Heb je een speciaal ritueel??

“Allereerst is het natuurlijk belangrijk om je af te vragen wat je echt nodig hebt voor een project. Staat de klim­techniek op de voorgrond of gaat het vooral om uithou­dings­vermogen? Afhan­kelijk daarvan bereid je je voor. Het project ”Nord Drei" van vorig jaar is een goed voorbeeld. Toen hadden we een duidelijk doel: we wilden tijdens een nachttocht de Drei Zinnen en de Großglockner per fiets verbinden. We waren 48 uur non-stop onderweg. Voor ons als klimmers en berg­be­klimmers was het duidelijk dat het grootste probleem niet de bergen zelf zou zijn, maar de 400 kilometer fietsen ertussen. Ik ben geen profes­sionele fietser, dus ik wist: vanaf het voorjaar ga ik fietsen. Daar denk ik niet veel over na, maar ik doe het graag als ik weet dat het nodig is. En dan doe ik vaak ook nog eens liever een extra rondje als ik bijna thuis ben, omdat ik weet dat ik daar later blij mee zal zijn."

Wat heb je tijdens je tochten altijd bij je? Misschien iets ongewoons?

“Eigenlijk heb ik altijd een bescher­mengel bij me. Die bescher­mengel, die ik altijd bij me draag, is mijn gezin.”

Wat is meestal je eerste gedachte als je je doel hebt bereikt?

“Als je een project succesvol hebt afgerond, denk je op het moment zelf niet zoveel. Natuurlijk ben je eerst vooral blij dat het je is gelukt. Ook belangrijk is het geluks­gevoel en de wetenschap dat je het project kunt afsluiten. Tevre­denheid komt eigenlijk pas na een week, of zelfs nog later, samen met de innerlijke rust. Dat is ook een heel belangrijk onderwerp, waar ik me de laatste jaren veel mee heb bezig­ge­houden. Het moment dat je echt de top hebt bereikt, is vaak erg kort. Je moet leren om daar echt van te genieten. Dat moment komt helaas niet meer terug. Vaak gaat het zo: je bent boven, alles is je gelukt en je wilt snel weer naar beneden. Dat is allemaal goed en wel, maar het moment is dan voorbij. Het komt niet meer terug. Daarom is het belangrijk om er ook emotioneel van te kunnen genieten.”

Heb je een favoriete tocht?

“Mijn favoriete tocht, die vooral in de Dolo­mieten en persoonlijk veel voor mij betekent, is de tocht ”Can you hear me?". Die tocht wilde ik doen met mijn beste vriend, die later helaas is veron­gelukt. Het idee was van hem, en ik had hem beloofd dat ik de tocht samen met hem zou doen. Maar het lot heeft anders besloten. Die tocht was er een waarvoor geen enkele voor­be­reiding me te veel was. Ik wilde het gewoon doen, wat ik er ook voor moest geven. Het was heel belangrijk dat ik mijn woord aan hem kon houden."

Denk je dat er een plek is die iedereen eens gezien moet hebben?

“Zuid-Tirol en de Drei Zinnen moet je gewoon hebben gezien. Ik heb het voorrecht dat ik al veel andere landen heb gezien en daar nieuwe plaatsen heb kunnen ontdekken. Maar niet één daarvan zou ik willen ruilen met de Dolo­mieten of Zuid-Tirol. Daar heb ik gewoon mijn hart verloren.”

Wat betekent leven voor jou?

“Voor mij betekent vrijheid leven. Ik geniet van elke dag, omdat je nooit weet hoe lang en hoeveel dagen je nog hebt. Dat vind ik heel belangrijk. Ook als het een keer niet gaat zoals je wilt, bijvoorbeeld bij projecten. Het is belangrijk dat je steeds weer opstaat en doorgaat. Morgen is er weer een dag. Je moet niet meteen het hoofd laten hangen en alles negatief zien. Je kunt ook positieve conclusies trekken uit een mislukking.”

Leef je volgens een mantra of een belangrijke wijsheid?

“Er is een wijsheid die we na mijn klimongeluk op mijn persoonlijke trai­ningswand hebben geschreven: voel je sterk, maar niet onster­felijk. Dat vergeet ik hopelijk nooit.”

Waar kun je – naast bergsport – nog meer enthousiast over worden?

“Een dag met mijn gezin is minstens net zoveel waard – absoluut. Daar hoef ik ook niet speciaal enthousiast over te worden. Dan gaat alles auto­matisch. Alles moet in evenwicht zijn.”

Mijn schoenen voor…

Expe­dities & tochten