Zeven keer 8000

China Het berg­be­klim­mers­echtpaar Alix von Melle en Luis Stit­zinger, beiden lid van het LOWA PRO-team, hebben hun zevende 8000'er zonder kunst­matige zuurstof beklommen.

Alix von Melle and Luis Stitzinger

Alix von Melle and Luis Stit­zinger

Na twee expe­di­tieloze jaren, door de grote aard­beving in Nepal (toen ze hun expeditie aan de noordkant van de Mount Everest moesten afbreken) en blessures, was de Manaslu een succesvolle herstart", aldus Melle en Stit­zinger. Voor hen slaat de balans weer positief uit. Met de succesvolle beklimming van de Manaslu op 30 september heeft het koppel in totaal zijn zevende 8000'er beklommen – na Cho Oyu (2000), Gasherbrum II (2006), Nanga Parbat (2008), Dhau­lagiri (2009), Broad Peak (2011) en Shisha Pangma (2013).

Manaslu is de nieuwe Everest

  • Alix von Melle en Luis Stitzinger in het kamp.

    Alix von Melle en Luis Stit­zinger in het kamp.

135 klim­ver­gun­ningen met gemiddeld acht tot twaalf berg­be­klimmers per team – meer dan ooit tevoren – werden volgens het Nepalese Ministerie van Toerisme in de herfst van 2017 afgegeven aan buiten­landse expe­dities. Dat zijn getallen die we normaal alleen kennen van de Mount Everest. De plot­selinge stormloop kan worden verklaard doordat Tibet in de post-moesson tijdelijk was afge­sloten, met de pieken van Cho Oyu en Shisha Pangma, die normaal gesproken popu­lairder zijn dan de Manaslu. Bovendien hebben veel orga­ni­satoren de Manaslu voor zichzelf ontdekt als een zogenaamd gemak­kelijk alter­natief. Toch is de berg alles­behalve gemak­kelijk. De laatste keer dat hij de kran­ten­koppen haalde, in 2012, was met een van de grootste lawi­ne­on­ge­lukken in de Himalaya, waarbij elf mensen omkwamen. In hetzelfde jaar sloten de Chinese auto­ri­teiten voor het eerst op verrassende wijze de grenzen met Tibet en veroor­zaakten ze een massale stormloop op de berg.

Bildauswahl Sarntaler Hufeisen Alix von Melle

“Van lawi­ne­gevaar was dit seizoen geen sprake.”

Alix von Melle | LOWA PRO Team

  • Alix von Melle and Luis Stitzinger

    Alix von Melle and Luis Stit­zinger

Een langere periode van mooi weer zorgde voor weinig verse sneeuw en stabiele omstan­digheden op de anders weer­technisch zo moeilijke berg. En waar­schijnlijk voor een nieuw klim­record." Maar de buiten­gewone omstan­digheden moeten niet als normaal worden beschouwd. In de toekomst zullen er ook weer sneeuw­rijkere tijden met dreigend lawi­ne­gevaar zijn op de “berg der zielen”, zoals de Manaslu in vertaling heet.

De schoen

“Voor mij zijn warmte en comfort op expe­dities gewoon belangrijk. Alleen als je voeten warm blijven en je goed kunt lopen op je schoenen, kun je de top bereiken.”

EXPE­DITION 8000 EVO RD: Voel je thuis in de Himalaya – met de expe­di­tie­berg­schoenen die LOWA heeft ontwikkeld in samen­werking met extreem­klimmer Ralf Dujmovits. Hij weet wat belangrijk is bij arctische tempe­raturen en hoogalpiene uitda­gingen tot meer dan 8000 meter hoogte. Hij was de eerste Duitser die de toppen van alle 14 acht­dui­zenders beklom. Het resultaat is een schoen voor extreem veel­eisende expe­dities. De uitneembare binnen­schoen met 400 gram Primaloft® isoleert comfortabel.
EXPEDITION 8000 EVO RD