Een wat andere huwe­lijksreis

Ines Papert en Luca Lindič op ontdek­kingsreis in Alaska

Verenigde Staten Eigenlijk zou de huwe­lijksreis van het sportieve stel een pan-Ameri­kaanse roadtrip worden. Helaas was dat door de reis­be­per­kingen van de coron­a­pandemie niet mogelijk. Maar de roep van de bergen was luid – en dus reisde het berg­be­klim­mers­echtpaar naar het ruige Alaska. Daar beleefden ze absolute afzon­dering, pure wildernis, ongerepte land­schappen en unieke klimavonturen. Hun tocht werd bekroond met de eerste beklimming van de “Heart of Stone”-route.

Luca Lindic und Ines Papert

Luca Lindic und Ines Papert

Ines Papert en Luka Lindič zijn een berg­be­klim­mers­echtpaar van een bijzondere klasse. Ze trouwden in 2020 en planden hun huwe­lijksreis als een trans-Ameri­kaanse reis. Ze zouden beginnen in Alaska en dan met een camper langs de westkust van de Verenigde Staten reizen. Door de pandemie bleef het echter bij de eerste etappe, en het echtpaar bracht de witte­broodsweken door in Alaska.

Heart of Stone

Het stel bleef drie maanden in Alaska. Hoewel ze aan het begin van hun reis wat vertraging opliepen door de weers­om­stan­digheden, slaagden ze in het tweede deel van de reis in een spec­ta­culaire eerste beklimming van Mount Huntington in het Denali National Park.

Nadat ze de wanden langs de Ruth Glacier hadden geïn­specteerd, begonnen ze onder de westelijke wand van Mt. Huntington. Ze landden er met een klein vlieg­tuigje en zetten er hun basiskamp op.

  • Het basiskamp als uitgangspunt van de eerste beklimming

    Het basiskamp als uitgangspunt van de eerste beklimming

De volgende ochtend klommen de twee eerst de “Colton Leach Route”. Dankzij de goede omstan­digheden kwamen ze zowel op de rotsen als op het ijs goed vooruit en bereikten ze probleemloos de topkam van Mount Huntington. Een geslaagde verken­ningstocht voor de twee.

Het weer was ze gunstig gezind. Vanwege de goede voor­uit­zichten besloten Ines en Luka na een pauze een nieuwe route te wagen. De steile rotswand had hun aandacht getrokken.

Op 26 april 2021 was het zo ver. Ze pakten hun uitrusting in en klommen eerst via een bestaande route naar de steile rotswand. Daar begonnen ze met de nieuwe route. Tot hun grote verrassing was het scheu­ren­systeem dat het meest logisch leek voor de beklimming, gevuld met ijs. Het ging om een merk­waardige soort ijs, dat door al het vuil dezelfde kleur als de rots had. Daarom vervolgden ze hun tocht in de mixed modus.

  • Klimmen door moeilijk terrein

    Klimmen door moeilijk terrein

De route bleek steil te zijn en bijna elke touw­lengte had een soort boulder-crux. Sommige waren behoorlijk fors, maar gelukkig waren ze meestal goed gezekerd. Op dit punt liep er water langs de wand naar beneden en het ijs werd moeilijk begaanbaar. De route daagde de twee profes­sionele alpi­nisten uit. Op sommige plaatsen werd de situatie moeilijk en lukte het pas bij de tweede poging om bepaalde plekken over te steken. Ze kwamen steeds weer sneeuw tegen en op sommige plekken werden ze verrast door de zware omstan­digheden.

Een adem­be­nemend uitzicht

Om drie uur 's morgens bereikten ze eindelijk een geschikte bivak­plaats onder een groot rotsblok. Daar werden ze eerst nog beloond met een adem­be­nemend uitzicht, waardoor ze pas in de vroege ochtenduren in slaap vielen.

2021_lukalindic_bild-1

““De volle maan kwam op en we konden de eerste twee uur niet slapen omdat het zo’n mooi gezicht was.””

Luka Lindic | LOWA PRO Team

  • Een fascinerende aanblik

    Een fasci­nerende aanblik

De volgende ochtend verlieten ze hun bivak­plaats met alleen een rugzak. Ze bereikten de top van de Huntington al vroeg, om 11 uur. De twee prof­sporters zaten daar bijna een uur terwijl ze zich verwon­derden over hoe warm het was. In welke richting ze ook keken, ze zagen alleen de ruige en fasci­nerende berg­wereld van Alaska.

De afdaling verliep vlot omdat ze die al kenden, en ze bereikten hun basiskamp in de namiddag. Toen ontdekten ze dat ze een volledig nieuwe route hadden geklommen. Na de eerste sneeuw­hel­lingen hadden ze 20 touw­lengtes door nieuw terrein geklommen voordat ze aansloten bij andere routes op de sneeuwflank van de top. Het kenmerk dat het begin van deze route perfect had gemarkeerd, gaf hem ook zijn naam: Heart of Stone.

  • DCIM\100GOPRO\GOPR0167.JPG

De schoen

“Voor onze routes in Alaska vertrouwden we op de expe­di­tie­schoen ALPINE ICE GTX.”

ALPINE ICE GTX: Wie hoog wil komen, moet kunnen vertrouwen op zijn tech­nische uitrusting. Juist alpiene berg­schoenen moeten aan de meest uiteen­lopende eisen voldoen, afhan­kelijk van de grond en de weers­om­stan­digheden. De ALPINE ICE GTX is een schoen die door het LOWA PRO Team samen met actieve alpi­nisten is ontwikkeld. De volledig klim­ij­zervaste schoen met hoge schacht met GORE-TEX Duratherm-voering en een in de binnenzool geïn­te­greerd dempings­element is geschikt voor zowel ijzige als rots­achtige passages.
ALPINE ICE GTX

De feiten

Duur:
2 days
Moei­lijkheid:
1050m, M7, 50–90°
Klimaat:
Pool­klimaat