Manaslu – berg der zielen

Nepal Hans Kammer­lander – de naam alleen al roept diep respect op bij alpi­nisten. In 1996 behaalde deze uitzon­derlijke alpinist en sporter uit het LOWA Pro Team het onmo­gelijke en werd hij wereld­beroemd: zonder het gebruik van kunst­matige zuurstof bedwong hij de Mount Everest in de korte tijd van 16 uur en 40 minuten via de noordkant – een prestatie die tot nu toe niet is verbeterd.

Hans Kammerlander gaat terug naar zijn ongeluksberg.

Hans Kammer­lander gaat terug naar zijn onge­luksberg.

Nooit meer de Manaslu.

Om dit succes nog onvoor­stel­baarder te maken, voegde hij aansluitend aan deze speed­be­klimming er ook nog eens de eerste solo-ski-afdaling van de hoogste berg ter wereld aan toe. Maar het leven van Hans Kammer­lander wordt niet alleen gekenmerkt door successen. Bij een expeditie op de Manaslu in 1991 verliest Kammer­lander twee van zijn beste vrienden en brengt hij het er zelf ternau­wernood zelf levend vanaf. Sindsdien is die berg voor hem taboe. De angst voor herin­ne­ringen en oude wonden is te groot. Het voornemen “Nooit meer de Manaslu” houdt 26 jaar lang stand – tot de herfst van 2017.

Imagefoto met de ALPINE SL GTX, Athletenmeeting 2019 Ulligunde

“Ik wil proberen de weg daarheen eindelijk af te maken. Ik geloof dat ik alleen zo dit trieste hoofdstuk, dat mij vandaag de dag nog steeds diep raakt, op mijn eigen manier kan afsluiten en rust kan vinden.”

Hans Kammer­lander | LOWA PRO Team

  • Hans Kammerlander gaat terug naar zijn ongeluksberg.

    Hans Kammer­lander gaat terug naar zijn onge­luksberg.

Hij wordt begeleid door een Oostenrijks filmteam rond Werner Herzog en Gerald Salmina, die een docu­men­tai­refilm maken over het leven van de extreme berg­be­klimmer. Ook erbij is Stefan Keck, een ervaren alpinist en skiër uit Tirol, die in 2012 getuige was van een lawi­ne­ongeluk in Manaslu waarbij 12 mensen omkwamen. Zowel Kammer­lander als Keck asso­ciëren moeilijke herin­ne­ringen met de “berg der zielen”. Reden te meer voor beiden om nu te proberen de berg te beklimmen en daarna een ski-afdaling via een nieuwe route uit te voeren. Altijd aan hun zijde: het filmteam.

  • Manaslu - de terugkeer

    Manaslu – de terugkeer

Een avontuur in speel­film­formaat.

In de film zelf is Hans Kammer­lander de verteller. Zijn verhaal wordt op twee manieren verteld: archief­beelden laten op authentieke wijze het leven van Kammer­lander zien, terwijl acteurs op originele locaties de mijlpalen van zijn carrière en de keer­punten van zijn leven emotioneel naver­tellen. Voor de acteurs is dat een flinke klus, want dit project is behoorlijk veel­eisend: stormen met wind­snelheden tot 80 km/u, tempe­raturen tot –35 graden Celsius en ijsbreuken en glet­sjer­spleten. Het publiek moet kunnen voelen wat zo’n berg van een mens vraagt. Het moet kunnen voelen hoe onwer­kelijk deze omgeving is en begrijpen wat het betekent om je in een extreme situatie te bevinden. Het hoog­tepunt van de film is de terugkeer van Kammer­lander naar de nood­lottige berg Manaslu.

Na een goede acht maanden productie beleefde de film “Manaslu – Berg der Seelen” in december 2018 zijn première in Oostenrijk en Zuid-Tirol.

  • Regisseur Gerald Salmina met Werner Herzog en Hans Kammerlander.

    Regisseur Gerald Salmina met Werner Herzog en Hans Kammer­lander.

De schoen

“Een zeer comfor­tabele en extreem warme schoen voor elke 8000'er.”

EXPE­DITION 8000 EVO RD: Voel je thuis in de Himalaya – met de expe­di­tie­berg­schoenen die LOWA heeft ontwikkeld in samen­werking met extreem­klimmer Ralf Dujmovits. Hij weet wat belangrijk is bij arctische tempe­raturen en hoogalpiene uitda­gingen tot meer dan 8000 meter hoogte. Hij was de eerste Duitser die de toppen van alle 14 acht­dui­zenders beklom. Het resultaat is een schoen voor extreem veel­eisende expe­dities. De uitneembare binnen­schoen met 400 gram Primaloft® isoleert comfortabel.
EXPEDITION 8000 EVO RD