Luis Stit­zinger boekt succes op Hidden Peak (8068 m)

Pakistan Extreem­klimmer en LOWA PRO Team-sporter Luis Stit­zinger slaagt er samen met zijn Italiaanse partner Gianpaolo Corona in om de Gasherbrum 1 te beklimmen.

Skiafdaling op een 8000'er (Luis Stitzinger hier op de Broad Peak)

Skiafdaling op een 8000'er (Luis Stit­zinger hier op de Broad Peak)

De Gasherbrum 1, ook wel “Hidden Peak” (Verborgen berg) genoemd, in het Pakis­taanse Kara­ko­ram­ge­bergte heeft de 49-jarige Luis Stit­zinger uit Füssen in Allgäu half juli een verrassend succes bezorgd: de waar­schijnlijk enige beklimming en skiafdaling van de 8068 meter hoge berg van dit seizoen. De dag ervoor rekenden Stit­zinger en zijn partner Corona daar helemaal niet op. Onder ongunstige omstan­digheden bereiken de twee sporters het derde hoog­tekamp op 7200 meter. Ook die nacht geven storm en sneeuwval de berg­be­klimmers weinig hoop. Tot hun grote verrassing klaart het weer in de tweede helft van de nacht op, zodat het Duits-Italiaanse duo vroeg in de ochtend, om 2.30 uur, kan vertrekken voor de beklim­mings­poging.

Zwaar noodweer bij de afdaling

13 tot 14 uur later staan de sporters Luis Stit­zinger en Gianpaolo Corona op de top van de 8068 meter hoge Hidden Peak – een beklimming door kuitdiepe verse sneeuw in alpiene stijl en zonder gebruik van kunst­matige zuurstof. De avond nadert en de weers­voor­uit­zichten zijn slecht, dus de sporters beginnen zo snel mogelijk aan de afdaling. Stit­zinger, die naast de beklimming ook een skiafdaling wil doen, skiet het eerste deel naar beneden, naar het kamp. Pas als het donker wordt, maakt hij zijn ski’s weer los en daalt hij de resterende deel naar het hoog­tekamp te voet af – met behulp van een GPS-apparaat, want het noodweer woedt al en de afdaling kan alleen op die manier worden afgelegd.

  • Hoogtekamp op de Gasherbrum I

    Hoog­tekamp op de Gasherbrum I

Lawi­ne­gevaar verandert de plannen

Ondanks het heftige noodweer bereiken beide sporters veilig het kamp en gaan ze de volgende dag samen verder met de afdaling. De 55 graden steile “Japanse couloir”, tussen hoog­tekamp 3 en 2 op 6400 meter, moet Stit­zinger vanwege extreem lawi­ne­gevaar laten vervallen: “Een beslissing die me zwaar is gevallen. Je laat het beste stuk natuurlijk liever niet liggen. Maar in dit geval was er geen discussie.” Vanaf hier kon hij naar beneden skiën tot aan het begin van de grote glet­sjerbreuk (5400 m). Kort daarna bereikte hij het 300 meter lager gelegen basiskamp.

Na meerdere weken vrijwel onaf­ge­broken sneeuwval werden veel expe­dities voor­tijdig afge­broken: “Ook nadat het weer was gekalmeerd, zorgden de vele sneeuw en de slechte omstan­digheden voor minder geslaagde topbe­klim­mingen dan ooit op de Pakis­taanse acht­dui­zenders. We hebben des te meer geluk gehad dat het ons ondanks alles, gewoon met z’n tweeën, is gelukt!”

De schoen

“Grote kou en hoogte vragen om een schoen die alle situaties aankan. Zo’n schoen is de Expe­dition 8000 EVO RD.”

EXPE­DITION 8000 EVO RD: Voel je thuis in de Himalaya – met de expe­di­tie­berg­schoenen die LOWA heeft ontwikkeld in samen­werking met extreem­klimmer Ralf Dujmovits. Hij weet wat belangrijk is bij arctische tempe­raturen en hoogalpiene uitda­gingen tot meer dan 8000 meter hoogte. Hij was de eerste Duitser die de toppen van alle 14 acht­dui­zenders beklom. Het resultaat is een schoen voor extreem veel­eisende expe­dities. De uitneembare binnen­schoen met 400 gram Primaloft® isoleert comfortabel.
EXPEDITION 8000 EVO RD