Hoog­te­tochten 1×1 10 tips voor je veiligheid tijdens hoog­te­tochten

2022_alixvonmelle_hochtouren1x1_dsc00132_new

De wekker gaat behoorlijk wat vroeger dan op een werkdag. Het is ijskoud, hoewel het hoogzomer is. Met andere slaap­dronken alpi­nisten trek je midden in de nacht je glet­sjer­uit­rusting aan en klauter je met stijve gewrichten over steile paden en losse stenen. Je wordt omgeven door kou en duis­ternis en het enige wat je ziet is wat wordt beschenen door de licht­straal van je hoofdlamp. Maar het vroege opstaan is de moeite waard. Voor de ochtend­sche­mering in absolute stilte al op pad. Onder de maan en de Melkweg, die worden omkaderd door pikzwarte berg­toppen, bij de opkomende zon steeds helderder licht, helderdere lucht, de hemel, de wolken in alle kleuren en sferen waarnemen. In de flon­kerende zon over de ijsstroom van de gletsjer en de smalle berg­kammen met spierwitte eeuwige sneeuw lopen – het zijn onbe­taalbare erva­ringen!

Hoog­te­tochten worden niet voor niets de konings­dis­cipline van het berg­be­klimmen genoemd. Dat de tocht de hoogte in gaat, blijkt al uit het woord. Glet­sjer­be­klim­mingen en toptochten met sneeuw, ijs en gecom­bineerd terrein in het hoog­ge­bergte worden beschouwd als 'klassieke hoog­te­tochten’. Op een tocht op grote hoogte wachten je glet­sje­r­over­gangen, passages met ijsflanken en smalle berg­kammen met eeuwige sneeuw, maar ook rots­passages.

Voor je eigen veiligheid en om ervoor te zorgen dat je weet hoe je je moet beschermen tegen de gevaren in de hoge bergen, heeft de Duitse Alpen­ver­e­niging 10 aanbe­ve­lingen voor hoog­te­tochten uitgegeven, die Alix von Melle uit het LOWA PRO TEAM hier uitlegt. De prak­tische basis leer je tijdens rots- en ijscur­sussen, de nodige ervaring doe je het beste stap voor stap op.

Imagefoto met de ALPINE ICE GTX,

Uitrusting, weer en oriëntatie Pas je uitrusting aan de omstan­digheden aan

Controleer de omstan­digheden

Het terug­trekken van gletsjers, ablatie (smelten van de sneeuw- en ijsbe­dekking) en het stijgen van de nulgra­dengrens door klimaat­ver­an­dering verhogen het risico op vallende rotsen en spleten. Daarom moet je bijtijds op weg gaan en voort­durend het weer en het terrein controleren – en je route daaraan aanpassen.

Voort­durende oriëntatie

Op terrein zonder paden, op gletsjers en bij sterk verminderd zicht kan het moeilijk zijn om je te oriënteren. Daarom is het belangrijk dat je kunt omgaan met kaart, hoog­temeter, kompas en GPS. Bij twijfel is het beter om op tijd om te keren.

Doel­treffende uitrusting

Pas je uitrusting aan het doel aan en zorg dat je rugzak licht is! Touw en helm beschermen je tegen vallen en vallende stenen, stijgijzers en ijsbijl geven steun. Vergeet je zonne­be­scherming niet – zowel een crème als een glet­sjerbril. Voor nood­ge­vallen: verband­trommel, bivakzak, mobiele telefoon en hoofdlamp. We hebben wat tips voor je paklijst verzameld.

  • Rugzak met regenhoes
    Je kunt het beste een rugzak van 35–45 liter gebruiken.

  • Tele­sco­pische stokken, helm en berg­schoenen
    Zorgt dat je berg­schoenen stijgij­zervast zijn. Zorg in ieder geval dat je antislip-stijgijzers hebt.

  • Zonne­be­scherming
    Pak in ieder geval een crème met een hoge bescher­mings­factor, een glet­sjerbril en een zonnehoed in.

  • Eten en drinken
    Neem een drinkfles met 1–3 liter water mee. En in ieder geval ook ener­gierepen en een lunch­pakket.

  • Klassieke uitrusting
    Neem een hoofdlamp, een heup­gordel en een geïm­pregneerd touw mee.

  • Klim­uit­rusting
    Belangrijk zijn natuurlijk verschillende kara­biners, slinges en klemmen.
    Je kunt het beste minstens 3 Safelock HMS schroef­ka­ra­biners meenemen. Daarbij twee normale kara­biners, een band­slinge van 1,20 m en een band­slinge van 0,6 m. Daarnaast 6 mm prusiktouw of statisch touw (1×1 m + 2×2,4 m) of een stijgklem (bijv. Tibloc, Mini­Traxion) voor redding in een spleet.

  • IJsuit­rusting
    Neem ook een ijspikkel, ijsschroeven (afhan­kelijk van de tocht) en Expressen en mobiele zekering mee.

  • Kleding
    Je kunt het beste func­tioneel ondergoed inpakken, evenals een extra shirt, func­tionele sokken, een trui of fleece jack, een klimbroek van softshell, een water­dichte overbroek, een waterdicht hardshell jack, een isolerend jack (Primaloft of dons), lichte en warme vinger­hand­schoenen, gamaschen, en ook een muts, hoofdband en sjaal.

  • Nood­pakket
    Zorg ervoor dat je mobiele telefoon volledig opgeladen is en dat je alle nood­nummers of een nood­ge­vallen-app geïn­stalleerd hebt. Je moet ook een bivakzak bij je hebben (voor elke 2 deel­nemers) en een verband­trommel met onder andere een reddingsdeken.

  • Over­nach­tings­uit­rusting
    Als je van plan bent te over­nachten, kun je het beste ook een hutten­slaapzak, wasspullen en schone kleren meenemen.

  • Overig
    Wat verder niet mag ontbreken is contant geld, een pinpas, een AV-ID, een gids van het gebied of een beschrijving van de tocht, een kaart, een kompas, een hoog­temeter en een GPS-apparaat.

2022_alixvonmelle_hochtouren1x1_dsc00122_new

Gezond en fit in de bergen Houd rekening met je conditie en de hoogte-aanpassing

Hoog­te­tochten leiden naar grote hoogten en vergen veel uithou­dings­vermogen! Je hart, bloeds­omloop, spieren en gewrichten worden intensief belast, dus je moet gezond zijn en jezelf realistisch inschatten. Vermijd tijdsdruk en kies het tempo zodanig dat er van niemand te veel wordt gevraagd.

Houd rekening met de hoogte-aanpassing

Vanaf 2500 meter heeft je lichaam tijd nodig om zich aan te passen. Een langzame beklimming en een gematigde stijging van de slaap­hoogte zijn daarvoor essentieel. Je kunt het beste altijd enkele hoog­te­meters onder je dagmaximum over­nachten. Neem voldoende tijd en vergeet ook niet genoeg water te drinken. Mocht je symptomen krijgen zoals misse­lijkheid, hoofdpijn en duize­ligheid – typische kenmerken van hoog­te­ziekte – moet je weer omlaag.

2022_alixvonmelle_hochtouren1x1_img_5011

Ga nooit alleen op een hoog­tetocht Zorg­vuldig plannen van de tocht

Kaarten, gids­li­te­ratuur, het internet en deskundigen geven informatie over lengte, hoog­te­verschil, moei­lijk­heidsgraad en actuele omstan­digheden. Let vooral op de weers­voor­spelling, want onweer, sneeuw, wind en kou verhogen het risico op onge­lukken aanzienlijk. Om te vermijden dat je op een dood spoor terechtkomt, moet je ook alter­natieve routes plannen die je in geval van twijfel kunt nemen. Als je nog niet veel ervaring hebt, moet er altijd een berggids meegaan met de groep. Zorg dat je weet wat de nationale alarm­nummers voor berg­red­dingen zijn (Europees alarm­nummer 112).

Bildauswahl Sarntaler Hufeisen Alix von Melle

“Alleen op pad gaan is in het algemeen af te raden. Vaar­digheid, ervaring, motieven en groeps­grootte bepalen de keuze van de tocht. De ideale groeps­grootte is 2 tot 6 personen; meer is een risi­co­factor. Het is ook belangrijk dat je iemand die je vertrouwt informeert over de route, de bestemming en de terugtocht.”

Alix von Melle | LOWA PRO Team

Imagefoto met de ALPINE ICE GTX,

Schat situaties goed in. Veiligheid staat voorop!

Roping op de gletsjer, zekeren op valterrein

Rots­richels, gletsjers en firn- en ijsflanken vereisen een hoge graad van bekwaamheid in zekerings- en reddings­tech­nieken. In het geval van een glet­sjer­spleet voorkomt het glet­sjertouw de val. Bijzondere voor­zich­tigheid is geboden op steil terrein, waar het gelijk­tijdig gebruik van meerdere touwen het risico heeft dat ze verstrikt raken.

Stabi­liteit is de sleutel tot meer veiligheid bij hoog­te­tochten

Vallen als gevolg van uitglijden of struikelen is de meest voor­komende oorzaak van onge­lukken! Wees je ervan bewust dat een te hoog tempo of vermoeidheid een grote invloed hebben op je stabi­liteit en concen­tratie. Ook onze­kerheid zorgt voor een verhoogd risico op onge­lukken. Met voldoende vocht, energie en genoeg pauzes kun je je pres­taties en concen­tratie lang volhouden. Het veilig gebruiken van stijgijzers en pikkels vergt een intensieve training.

Bildauswahl Sarntaler Hufeisen Alix von Melle

“In het hoog­ge­bergte heb je de absolute vrijheid om je te bewegen in een unieke omgeving. Je kunt met volle teugen van die vrijheid genieten, maar respecteer daarbij altijd de zeer gevoelige natuur van het hoog­ge­bergte. Laat dus geen afval achter, vermijd onnodig lawaai, laat planten met rust en hou je aan de regels voor beschermde gebieden. Ook hoog in de bergen kom je wilde dieren tegen. Laat ze niet schrikken en verstoor hun leef­om­geving niet.”

Alix von Melle | LOWA PRO Team

2022_alixvonmelle_hochtouren1x1_2019-06-29_055938

Tips voor begin­nerstochten Stap voor stap vooruit

Tot slot hebben we nog wat tips voor begin­nerstochten:

Similaun (3606 m)

De Similaun is een van de popu­lairste hoog­te­tochten in de Ötztaler Alpen. Glet­sjer­er­varing is nodig, maar onder goede omstan­digheden zijn er geen bloot­ge­stelde stukken of klim­passages.

Großve­nediger (3657 m)

Een technisch eenvoudige hoog­tetocht over een gletsjer vol glet­sjer­spleten op de hoogste top van de Venediger Gruppe. Alleen de topkam, die van de voor-top een paar meter naar het topkruis voert, kan afhan­kelijk van de omstan­digheden smal en onbeschut zijn.

Strahlhorn (4190m)

De Strahlhorn is een van de eenvou­digere vier­dui­zenders in Wallis. De Brittania-hut, die vanuit Saas Fee te bereiken is, is een ideale uitvalsbasis.