Pelgrimsroute naar Santiago de Compostela Een bedevaart als reis naar jezelf

Camino Primitivo Spain

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela – ook wel Camino de Santiago of Jacobsweg genoemd – waarvan de oorsprong teruggaat naar de 8e eeuw, is de bekendste pelgrimsroute van Europa. De naam “Jacobsweg” is eigenlijk een verza­mel­begrip voor alle Europese pelgrims­routes die naar het graf van de apostel Jacobus leiden, in de Spaans-Gali­cische stad Santiago de Compostela. Met de herop­leving van de bede­vaarts­traditie enkele jaren geleden, zijn veel pelgrims­routes uit de Middel­eeuwen opnieuw ontdekt. De Jacobsweg begint zo praktisch voor je eigen deur.

puente la reina steinbrücke jakobsweg navarra spanien baskenland arga pilger pilgerweg mittelalter templerkloster iglesia del crucifijo kruzifix-kirche santiago-kirche wappengeschmückte adelshäuser bürgerhäuser

Over­nachten in de grote slaapzaal Wat je moet weten over pelgrims­ac­co­modatie

Typisch voor de Jacobsweg via de Camino Francés zijn de openbare of kerkelijke pelgrims­her­bergen, die direct aan de route liggen. De basis­voor­waarde voor toegang tot deze voor­delige accom­mo­daties (5 tot 8 euro) is dat je een geldige pelgrimspas kunt laten zien. Het verblijf is echter beperkt tot één nacht. Vooraf reserveren is niet mogelijk; de regel is “wie het eerst komt, het eerst maalt”. Maar er zijn ook heel veel hotels die zich speci­a­liseren in pelgrims.

De herbergen gaan meestal tussen 14.00 en 16.00 uur open, en de nachtrust gaat om 22.00 uur in. De inrichting van de slaap­plaatsen is meestal heel eenvoudig gehouden. Gebrui­kelijk zijn grote gemengde slaapzalen met stapel­bedden.

Uitrusting van de slaap­plekken: Pelgrims­her­bergen beperken zich tot matrassen. Dekens en beddengoed zijn maar zelden – op aanvraag – beschikbaar, dus een eigen slaapzak is onont­beerlijk. Een hoofd- of zaklamp en oordopjes zijn aan te bevelen.

Veiligheid in de accom­mo­daties: Zelfs op een pelgrimstocht is het raadzaam een gezonde achterdocht te hebben en niet te onvoor­zichtig te worden.

Een nektasje voor alle waar­devolle spullen die je nooit onbeheerd mag achterlaten, is een must. Dit tasje kun je overal mee naartoe nemen, bijvoorbeeld naar de keuken of de badkamer, en 's nachts kun je het dicht tegen je lichaam in je slaapzak opbergen. Voor je rugzak is een beschermhoes aan te raden die kan worden afge­sloten met een cijferslot.

Bescherming tegen onge­dierte: Bedwantsen zijn een probleem waar bijna alle accom­mo­daties en ook hotels steeds weer mee te maken hebben. Je kunt het risico niet volledig uitbannen, maar het wel aanzienlijk beperken met de volgende tips.

– Voorzorg: spuit je slaapzak voor vertrek in met producten die de werkzame stof perme­thrine bevatten. Het effect houdt tot vier weken aan.

– Controle: Bedwantsen zijn 's nachts actief en verstoppen zich graag in kieren, daarom zijn ze heel moeilijk te ontdekken. Hun uitwerpselen – kleine zwarte puntjes op het matras of op hoopjes in de buurt van hun schuil­plaats, zijn waar­schu­wings­tekenen.

– Verspreiding voorkomen: Zet je rugzak nooit op het bed of tegen een ruwe muur met scheuren of kieren.

Self-catering: In de tradi­tionele accom­mo­daties langs de pelgrimsroute wordt de keuken geza­menlijk gebruikt. Er is echter vaak gebrek aan het nodige keukengerei en servies, dus je moet je beperken tot eenvoudige gerechten. Je kunt het beste je eigen spullen meenemen. Handig zijn bestek, een zakmes, een licht kunststof snij­plankje en een grote beker die je indien nodig ook als bord kunt gebruiken.

Extra:

In het hoog­seizoen voor pelgrims, wanneer de accom­modatie schaars wordt, is het “hart voor pelgrims” van veel plaat­selijke bewoners voelbaar. Er worden verschillende soorten nood­on­der­komens aangeboden, soms biedt de plaat­selijke brandweer zijn gemeen­schaps­ruimte aan, parti­cu­lieren hun tuin­huisje of de surf­school zijn kamp.

“Geen pelgrim komt ooit thuis zonder een voor­oordeel minder en een nieuw idee meer.”

– Thomas More, staatsman en humanist –

way of St James pilgrim in Santiago of Compostela , Galicia , Spain

Een van de "must-haves” voor pelgrims Wat je moet weten over de pelgrimspas

Op de pelgrimspas verzamel je stempel vanaf het startpunt tot aan het einde van de reis. De stempels krijg je bij de desbe­treffende over­nach­tings­ac­com­modatie. Als je een keer vergeet om daar een stempel te halen, kun je er alsnog een krijgen in kerken, bede­vaarts- en touris­ten­bureaus en veel bars, cafés en restaurants. Nadeel: de beoogde “stem­pel­plaats” is niet altijd open.

Om te kunnen profiteren van de voor­delige over­nach­tings­mo­ge­lijkheden in kerkelijke en openbare pelgrims­her­bergen, moet je docu­mentatie van de Jacobsweg helemaal compleet zijn. Iedere dagetappe moet zijn bevestigd met een stempel en – heel belangrijk – een datum.

Het pelgrimscer­ti­ficaat krijg je bij het etap­pedoel in Santiago de Compostela op vertoon van je pelgrimspas. De felbe­geerde herin­nering aan je Jacobsweg wordt uitgereikt in de “Oficina de Acogida al Peregrino”, vlak bij de kathedraal. Dit certi­ficaat is het officiële bewijs van de pelgrimstocht.

Waar krijg je een pelgrimspas: Het is aan te raden om je pelgrimspas al vóór je reis aan te schaffen. Je kunt hem recht­streeks bestellen bij kerkelijke instel­lingen en erkende genoot­schappen (bijvoorbeeld Het Nederlands Genootschap van Sint-Jakob, www.santiago.nl) of er een formulier voor down­loaden.

Verwer­kingstijd: Zeker tijdens drukke reis­pe­riodes kan het drie tot vier weken duren voordat de pelgrimspas wordt geleverd. Het is dus aan te raden hem ruim voor vertrek te bestellen.

Camino del Norte

Basis­in­formatie over de Camino Francés Goed ontwikkelde en veilige pelgrimsroute

De ongeveer 770 km lange Camino Francés is de bekendste pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en start in Saint-Jean-Pied-de-Port in Frans-Baskenland. Meer dan 10% van alle pelgrims begint hier met de tocht.

De route leidt van oost naar west dwars door het noorden van Spanje, waarbij je door belangrijke steden als Burgos en León loopt, en loopt door vier Spaanse regio’s: Navarra, La Rioja, Castilla y León en Galicië. De gemiddelde reistijd is vier tot zes weken bij een dagafstand tussen 20 en 25 km.

Tips:

Let op de juiste reistijd: Vanwege het milde klimaat zijn vooral de maanden maart tot juni en september tot oktober geschikt. In de hoogzomer is de route bijzonder druk vanwege de vakan­tie­periode.

Wandelen zonder bagage: Veel reis­or­ga­ni­saties bieden baga­ge­vervoer als service aan.