Winter­wan­de­lingen Een ijskoude ervaring

Schneeschuhtour Brunnenberg,
Riesengebirge, Tschechien.

Wandelen in de winter? Ja, dat lees je goed! Zelfs als regen­achtige herfst­stormen het einde van de zomer aankondigen, is dat geen reden om je affi­niteit met de natuur in de wacht te zetten tot de volgende lente. Het vierde seizoen heeft veel voordelen: het wordt weer stiller en de zon brandt niet meer zo gena­deloos op je hoofd. Wie zich in de winter te veel laat verleiden door de bank, mist veel.

Photo copyright Max Seigal, www.maxwilderness.com

Voor­be­reiding op de acti­viteit Plezierig wandelen in plaats van een gefor­ceerde mars

Om te voorkomen dat een geplande wintertocht een gefor­ceerde mars wordt, moeten enkele aanwij­zingen worden gevolgd en moeten bepaalde compro­missen worden geac­cepteerd. Bij het plannen van tochten in de winter gelden een paar bijzon­derheden: Ten eerste maken de besneeuwde paden de kilo­meters en hoog­te­meters veel zwaarder dan in de zomer. Bovendien maken sneeuw en ijs van sommige bekende bospaden een gevaarlijke glijbaan. De vroege zons­on­dergang – vaak is het om 16.00 uur al behoorlijk donker – doet ook de tijd­buffer smelten die je hebt voor eventuele verkeerde afslagen en omwegen. Het aantal kilo­meters van de tocht moet daarom enerzijds worden aangepast aan de plaat­selijke omstan­digheden, en anderzijds aan de eigen conditie, en moet aanzienlijk worden beperkt. Wees echt eerlijk tegen jezelf! Het is beter om bij je eerste tocht sneller dan gepland aan te komen, want dan kun je voor de volgende keer meer inplannen. Een goed uitgangspunt voor alle beginners in de winter is om ongeveer de helft van de in de zomer afgelegde afstand in te plannen.

Schlesierhaus Winterwandern,
Riesengebirge, Tschechien.

Schoenkeuze Hoogste prio­riteit: veiligheid en warme voeten

Er moet natuurlijk speciale aandacht worden besteed aan geschikte winter­schoenen, want die komen als eerste in aanraking met de ondergrond. De juiste winter­wan­del­schoen is minimaal enkelhoog, stabiel en heeft een stijve zool­con­structie met een duidelijk profiel. Of je gaat voor een speciaal gevoerde winter­schoen of toch liever dikkere sokken in je vertrouwde schoenen draagt, is aan jou.

Schneeschuhtour Brunnenberg,
Riesengebirge, Tschechien.

Voor­be­reiding op de acti­viteit Wat extra’s op de zool en de piste op

Zelfs de beste “winter­schoen” bereikt op een bepaald moment zijn grenzen. Beijsde en besneeuwde paden kunnen zelfs voor de Vibram Arctic Grip® te veel worden. Als je je avontuur niet voor­tijdig wilt beëindigen, zit je goed met spikes. Deze flexibele afzet­hulp­middelen zijn het kleine broertje van klim­ijzers en bieden de nodige grip bij winterse avonturen. Maar ze vervangen de klim­ijzers nooit!

Sneeuw­schoenen bieden nog een andere moge­lijkheid voor veilig bewegen. Het brede contac­top­pervlak voorkomt dat ze te diep in de sneeuw zakken, zodat je zelfs diepe sneeuw­velden kunt door­kruisen. Sneeuw­schoenen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoe­ringen en beves­ti­gingstypes, en kunnen met vrijwel alle vaste LOWA-winter­schoenen worden gebruikt.

Morgenstimmung vom Brunnenberg,
Riesengebirge, Tschechien.

Voor­be­reiding op de acti­viteit Voordat je begint: let op het weer­bericht

Het weer in de bergen is maar al te vaak grillig. Vooral in de winter spelen de weers­in­vloeden een belangrijke rol. In het koude seizoen kan een korte bui snel omslaan in een sneeuwstorm. Bovendien is er het gevaar van lawines.

Het is daarom belangrijk om de weers­om­stan­digheden al vanaf het begin van de plan­ningsfase regelmatig te controleren, en ook vóór het begin van de tocht. Ook onderweg moet je altijd naar de lucht blijven kijken.

Schneeschuhtour Hochwiesenberg,
Riesengebirge, Tschechien.

Onderweg Oriëntatie in de winter

Hoe mooi is het als er een glin­sterend sneeuwdek over de natuur ligt. Alles is zacht en wit – en ziet er haast hetzelfde uit. Vooral in de winter kan oriënteren tijdens het wandelen lastig zijn. Padmar­ke­ringen verdwijnen vaak snel onder het sneeuwdek – net zoals mogelijke gevaren in de vorm van hellingen, gaten en losse stenen. Het is daarom oppassen geblazen. Om optimaal te kunnen genieten van je winter­wan­deling, is het essentieel dat je actuele kaarten en een gps-apparaat bij je hebt. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, denk dan ook aan reser­ve­accu’s (voor mobiele telefoons) en -batterijen. De felle vrieskou zuigt energie uit de apparaten. Onderschat ook de kortere dagen niet. In geval van twijfel betekent minder daglicht minder tijd om een verkeerde afslag onderweg te corrigeren. Een goede hoofdlamp meenemen is dus een must!

Zeltszene Brunnenberg, Schneeschuhtour,
Riesengebirge, Tschechien.

Onderweg Pauzes en maal­tijden

Van lang over besneeuwde paden lopen, ga je absoluut zweten. Het is dan vaak verlei­delijk om ter ontspanning een langere pauze in te lassen. Maar let op: als je dan niet zorgt voor warme dranken en extra lagen kleding, kun je heel snel afkoelen! Een loopneus is haast onver­mij­delijk. Het is daarom beter om een aantal korte pauzes te nemen waarin het lichaam niet volledig kan afkoelen.