Schoe­nenhacks voor het koude seizoen kleine trucjes, groot effect

Regen, sneeuw, modder – in het koude seizoen kunnen we lang niet altijd genieten van zonnige herfstdagen en een zacht winter­landschap. Het is eerder zo dat we, en vooral onze schoenen, elke dag worden gecon­fronteerd met allerlei uitda­gingen. Maar vrij naar het motto “kleine trucjes, groot effect” zijn er handige foefjes die ons helpen bij kleine dage­lijkse obstakels.

Imagefoto met de CALCETA III GTX Ws
, 2020_LOWA_Schuhhacks

Onderweg Hoe trek ik mijn schoenen gemak­kelijk aan als ik geen schoenlepel heb?

Je hebt je jas al aan. Nu nog snel je schoenen aan – een schoenlepel is handig om winter­schoenen gemak­kelijk aan te krijgen. Maar wat doe je als je die niet hebt? Kijk dan eens in je klerenkast. In plaats van een schoenlepel kun je namelijk ook gemak­kelijk een leren riem gebruiken. Leg de riem met het uiteinde met de gaatjes in de schoen, stap in de schoen en trek de riem er weer uit. Simpel maar slim.

Imagefoto met de CALCETA III GTX Ws
, 2020_LOWA_Schuhhacks

Onderhoud Wat doe je bij stinkende schoenen?

Als je bij kou de hele dag op pad bent in je heerlijk warme schoenen, gaan je voeten meestal wel eens zweten. 's Avonds komt je dan meestal geen lekkere bloe­mengeur tegemoet. Maar er is een snelle remedie tegen stinkende schoenen. De eenvou­digste truc: luchten. Kou doodt bacteriën, dus het is vaak genoeg om de schoenen gewoon een half uurtje in de vrieskou buiten te zetten. Natuurlijk zijn er ook geurige hulp­mid­deltjes, zoals schoe­nen­deo­dorant of gepar­fu­meerde doekjes. Die zijn bij elke drogist verkrijgbaar. Als je je schoenen niet buiten kunt zetten en ook niet naar de dichtst­bij­zijnde drogist kunt gaan, kun je ook huis­mid­deltjes gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld droge thee­zakjes in je schoenen leggen. Die verspreiden ook een aangename geur.

RENEGADE EVO ICE GTX

Onze schoentip:
RENEGADE EVO ICE GTX Model voor Vrouwen Model voor Mannen

Onderhoud Zijn schoenen met een leren voering eigenlijk wel waterdicht?

Bij het kopen van outdoor­schoenen vragen veel mensen zich af welk voering­ma­teriaal het meest geschikt is. Tege­lij­kertijd waarderen veel mensen voor wandel­schoenen ook een voering van soepel leer. Maar omdat de schoen dan geen waterdicht GORE-TEX-membraan heeft, sta je bij vies weer vaak beslui­teloos voor de schoe­nenkast. Kan ik mijn met leer gevoerde outdoor­schoenen wel aantrekken? Het antwoord is: ja! Als je je leren schoenen goed verzorgt en impregneert, kun je ze ook gewoon bij vies weer dragen. De schoenen zijn weliswaar niet volledig waterdicht, maar ze zijn wel water­af­stotend. Voor het impregneren kun je het beste een geschikte spray voor leer gebruiken, zoals LOWA Waterstop Pro.

Schoenkeuze Wat betekent GTX in de naam van schoenen?

GTX – het is een afkorting die vaak voorkomt bij LOWA, en er zijn ook regelmatig klanten die in de winkel vragen naar de “LOWA GTX". Maar wat betekenen die drie letters eigenlijk en wat hebben ze met de naam van de schoen te maken? Heel eenvoudig: de afkorting GTX staat voor het merk GORE-TEX. Dit bedrijf produceert hoog­waardige membranen die de schoen waterdicht en ademend maken. Het dunne laagje wordt gewoon in de voering van de schoen gehangen. Hierdoor kunnen zweet en waterdamp uit de schoen ontsnappen, maar komt er geen water of wind in de schoen. Het membraan is verkrijgbaar in verschillende uitvoe­ringen – ook als warme voering. Schoenen met een GORE-TEX-membraan zijn daarom perfect voor het koude seizoen.

Voor­be­reiding op de acti­viteit Hoe strik ik mijn winter­schoenen goed zodat de veters niet losgaan?

Wie kent het niet? Het regent, het sneeuwt en plot­seling is je veter los. Het is vaak een hele opgave om natte veters weer fatsoenlijk te strikken. Er is een prak­tische truc om te voorkomen dat veters überhaupt losraken. Daarmee komt je veilig door het natte en koude seizoen.

 1. lacing_step-1_illustration-clipping

  Maak een knoop
  Maak eerst een normale knoop.

 2. lacing_step-2_illustration-clipping

  Van de boog naar de lus…
  Maak daarna gewoon een strik. Zorg dat de strik losjes blijft en trek hem niet aan. Je kunt het beste de tweede lus wat langer maken (hier aangegeven met groen).

 3. lacing_step-5_illustration-clipping

  … en het gat in het midden
  Pak dan die tweede lus en rijg hem nog een keer door het gat in het midden.

 4. lacing_step-6_illustration-clipping

  Trek strak
  Trek dan alles strak aan. De veters zitten nu stevig vast. Je kunt de knoop eenvoudig losmaken door aan de uiteinden van beide veters te trekken.

Onderhoud Wat kan ik doen bij zout­vlekken op mijn schoenen?

Zodra het heeft gesneeuwd of de tempe­ratuur onder nul graden daalt, maken de strooi­wagens de straten in de stad vrij door zout te strooien. Het minder leuke effect zijn de zout­randen op schoenen, die vaak ontstaan bij een wandeling door de stad. Maar ook hiervoor zijn er simpele trucs. Voor klassieke leren schoenen van nubuck of glad leer is water met een beetje zeep meestal voldoende. Heel geschikt zijn schoen­rei­nigers, zoals LOWA Shoe Clean. Dit tast het leer niet aan en zorgt ervoor dat de zout­randen op een zachte manier verdwijnen. Bij suède zijn de zout­randen meestal wat hard­nekkiger. Daar zijn speciale borstels voor waarmee je het zout uit het leer kunt krijgen. Een combi­na­tie­borstel van kunststof en messing is het meest geschikt. Daarnaast kun je ook een speciale gum gebruiken. Die twee handige hulpjes vind je bijvoorbeeld op de drie­hoekige borstel van LOWA. Maar let op: Gebruik de borstel en gum alleen voor suède. Bij glad leer kunnen de haren krassen achterlaten en het leer blijvend beschadigen.

Imagefoto met de NABUCCO EVO GTX, 2020_LOWA_Schuhhacks

Onderhoud Hoe krijg ik mijn schoenen weer droog?

Het regent dat het giet en er komt altijd toch op de een of andere manier water in de schoen. Uitein­delijk raken je sokken helemaal doorweekt en trek je thuis je voeten drijfnat uit je natte schoenen. Nu rijst de vraag: “Hoe krijg ik mijn geliefde schoenen weer droog?” Hierbij helpt een oude truc die nog steeds goed werkt. Je kunt je schoenen het beste op een warme plek neer­zetten. Maar pas op: niet direct op of onder de verwarming of bij een kachel. Bij leren schoenen kan dit het leer beschadigen, waardoor het poreus en broos wordt. Het is beter om ze te drogen in de buurt van een verwarming of in een warme kamer. Vul de schoenen dan met kran­ten­papier. Niet te strak, anders vervorm je de schoenen. Het papier trekt het vocht uit de binnenkant van de schoenen. Belangrijk: haal de volgende dag het natte kran­ten­papier uit je schoenen.

Imagefoto met de RENEGADE GTX MID Ws, 2020_LOWA_Schuhhacks

Onderhoud Hoe bewaar ik mijn schoenen op de juiste manier?

Als de herfst aanbreekt, is het ook tijd om zomer­schoenen aan hun winterslaap te laten beginnen. Nu zijn andere metge­zellen aan de beurt. Maar hoe berg ik mijn sandalen, sneakers en lichte zomer­schoenen op zonder dat ze hun vorm verliezen en stoffig worden? Als je volgend jaar weer van je schoenen wilt genieten, moet je bij het opbergen een paar simpele tips onthouden. Natuurlijk is het belangrijk dat je schoenen schoon zijn en dat je bij de keuze van de opslag­locatie rekening houdt met een paar kleine dingen. In het algemeen zijn stofvrije, koele plaatsen geschikt. Dat kan ook in de kelder of op zolder zijn. Belangrijk is vooral dat de ruimte niet vochtig is en dat er van tijd tot tijd frisse lucht wordt aangevoerd, zodat de schoenen niet gaan schimmelen. Als de schoenen in een kast worden opge­borgen, kan het geen kwaad om die af en toe te luchten. Als je je schoenen in een schoe­nendoos opbergt, kun je gewoon een of twee venti­la­tie­sleuven in de doos maken. Natuurlijk zijn ademende tassen van licht materiaal ook geschikt. Om ervoor te zorgen dat de schoenen al die tijd hun vorm behouden, kun je een schoen­spanner gebruiken. Als het dan weer zomer wordt, heb je schone en stofvrije schoenen die nog een perfecte pasvorm hebben.