
“Als je zelf sneeuwschoenen hebt, moet je die al vóór de tocht thuis goed afstellen.”
— Alix von Melle | LOWA PRO Team
Het is winter. De eerste sneeuw en verleidelijke besneeuwde paden vragen er gewoon om verkend te worden. En wat is een betere manier om dat te doen dan met sneeuwschoenen? Het is niet moeilijk, maar vooral beginners moeten op een paar dingen letten. Niet alleen de juiste uitrusting is namelijk belangrijk, maar zeker ook het kunnen beoordelen van lawinegevaar en het rekening houden met mens en natuur.
Om onderweg op alles voorbereid te zijn en ook echt te kunnen genieten van de wandeling, moet je bij een sneeuwschoenwandeling altijd het volgende materiaal bij je hebben:
wandelschoenen
sneeuwschoenen
wandel- of skistokken met grote tellers (schijven)
aan het weer aangepaste kleding
wandelrugzak met voldoende voedsel
nooduitrusting incl. mobiele telefoon (verbandtrommel, reddingsdeken, lawinezendontvanger, lawinesonde, lawineschop, hoofdlamp)
“Als je zelf sneeuwschoenen hebt, moet je die al vóór de tocht thuis goed afstellen.”
— Alix von Melle | LOWA PRO Team
Onze schoentip:
YUKON ICE II GTX
Model voor Vrouwen
Model voor Mannen
Voor sneeuwschoenwandelingen adviseren wij enkelhoge en vooral waterdichte wandelschoenen met een stevige zool. Bij lage temperaturen zijn onze speciale wintermodellen, zoals de TIBET SUPERWARM GTX /Ws en de YUKON ICE II GTX /Ws bijzonder geschikt.
Beide modellen overtuigen met name bij temperaturen onder het vriespunt door optimaal comfort! De TIBET SUPERWARM GTX /Ws heeft dit te danken aan zijn GORE-TEX® Duratherm-voering en effectieve PrimaLoft®-isolatie. De YUKON ICE II GTX /Ws overtuigt dan weer met zijn GORE-TEX Partelana-voering en PrimaLoft® 200-isolatie.
Onze schoentip:
YUKON ICE II GTX Ws
Model voor Vrouwen
Model voor Mannen
Er zijn inmiddels veel fabrikanten van sneeuwschoenen en allerlei verschillende modellen, maar echt duidelijke varianten zie je niet vaak. Moderne sneeuwschoenen, die bedoeld zijn voor gebruik in de bergen, zijn gemaakt van kunststof of aluminium en hebben spikes aan de onderkant van het frame. Om ook op harde sneeuw en steil terrein voldoende grip te hebben, moeten de sneeuwschoenen ook een grijpklauw hebben aan de onderkant van de binding ter hoogte van de bal van de voet.
Naast de bevestiging aan de schoen is ook de onderkant van de sneeuwschoen van cruciaal belang. Je moet op het volgende letten: Hoe meer je in alpien, steiler terrein komt, hoe uitgesprokener de spikes aan de onderkant moeten zijn.
De juiste maat heeft niets te maken met je normale schoenmaat. Het gaat hier meer om het lichaamsgewicht: Hoe zwaarder de wandelaar, hoe groter de sneeuwschoen.
Als je niet zeker weet welk model het beste voor je is, kun je ze bij de meeste skiverhuurstations en sportwinkels wel vooraf testen. Houd er rekening mee dat, welk model je ook kiest, de bevestigingen van de sneeuwschoenen wel gebruikssporen kunnen veroorzaken op je wandelschoenen.
Onze schoentip:
TIBET SUPERWARM GTX
Model voor Vrouwen
Model voor Mannen
Wij adviseren om bij het sneeuwschoenwandelen verschillende looptechnieken te gebruiken, afhankelijk van de aard van het terrein. Op vlak terrein kun je zonder problemen met “normaal lopen” vooruit komen, maar op steiler terrein kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor de V-pas, waarbij je de punten van je voeten naar buiten plaatst. Bergaf is het voor een veilige afdaling meestal raadzaam om licht achterover te hellen en je knieën iets te buigen.
Als sneeuwschoenwandelaar moet je er bovendien ook nog rekening mee houden dat de stijgsporen van toerskiërs en langlaufloipes niet gebruikt mogen worden. Het devies is: Maak je eigen pad 😉!
“Blijf uit de buurt van langlaufloipes en stijgsporen; in het vrije terrein is sneeuwschoenwandelen sowieso nog leuker!”
— Alix von Melle | LOWA PRO Team
Onze schoentip:
TIBET SUPERWARM GTX Ws
Model voor Vrouwen
Model voor Mannen
Als je op pad gaat met sneeuwschoenen, moet je nooit alleen gaan en vooraf zorgen dat je bekend bent met de basics. Dat wil zeggen: Verdiep je in de mogelijke gevaren in de bergen!
Ook hier geldt dat voorzichtigheid geboden is. Het kan geen kwaad om je uitgebreid te verdiepen in de lawineberichten, het weer en de sneeuwsituatie en je tochten daarop af te stemmen. Er zijn overigens ook speciale lawinecursussen voor sneeuwschoenwandelaars.
Tijdens het sneeuwschoenwandelen kom je vaak in natuurgebieden die heel kwetsbaar zijn en waarin soms bedreigde diersoorten overwinteren. Het is daarom heel belangrijk om zowel in de winter als in de zomer zorgvuldig met de natuur om te gaan.
Of het nu in een bergwoud is of op bos- en wandelpaden: sneeuwschoenwandelaars moeten de gebruikelijke routes volgen en de paden niet verlaten. Vaak zijn er markeringen die mooie en natuurvriendelijke sneeuwschoentochten aangeven. Volg die dan, want dan worden de dieren niet onnodig opgeschrikt en kunnen ze hun energiereserves, die zo waardevol zijn in de winter, sparen.