Tips voor pelgrims­wan­de­lingen Een bijzondere time-out

Ulligunde + Fräulein Draußen Hike Tessin 2019

Innerlijke rust vinden, een time-out nemen van de stress van alledag of naar inte­ressante plekken reizen – er zijn allerlei redenen om een pelgrims­wan­deling te ondernemen. Terwijl honderden jaren geleden mensen vooral om reli­gieuze redenen op pelgrimstocht gingen, zijn tegen­woordig meestal persoonlijke en indi­viduele motieven de aanleiding voor een pelgrims­wan­deling. Omdat de meeste pelgrims­wan­de­lingen uit meer­daagse etappes bestaan, is een goede planning en voor­be­reiding natuurlijk extra belangrijk. Daarom hebben we wat nuttige tips voor je volgende pelgrims­wan­deling verzameld

Tijd­ma­na­gement hoeveel tijd kan ik aan mijn pelgrims­wan­deling besteden?

Bij een pelgrims­wan­deling ben je vaak meerdere dagen of zelfs weken onderweg, dus je moet al vóór het begin van de wandeling voldoende tijd in de planning investeren. Mensen gaan tegen­woordig vaak op bedevaart om een bepaalde tijd weg te zijn uit de routine van het dagelijks leven. Als je volop wilt kunnen genieten van je wandeling, is het aan te bevelen om vooraf duidelijk te hebben hoeveel tijd je beschikbaar hebt voor je tocht.

Onze tip:

Plan absoluut een buffer in. Dan ben je een beetje flexibel als een bepaalde plek je bijzonder goed bevalt of als je iets speciaals wilt bezichtigen.

Imagefoto met de INNOX GTX MID Ws, Ulligunde + Fräulein Draußen Hike Tessin 2019

Conditie ben ik licha­melijk fit genoeg voor de geplande wandeling?

Een meer­daagse pelgrims­wan­deling is door de grote afstand die moet worden afgelegd vooral inspannend. Wandelaars onder­schatten vaak hoe vermoeiend en zwaar een dergelijke reis kan zijn en het gebeurt niet zelden dat de eigen capa­ci­teiten worden overschat. Schat jezelf zo realistisch mogelijk in en plan bij twijfel liever ook eens een kortere etappe in.

Imagefoto met de LADY SPORT LL,

De juiste uitrusting Habe ich die nötige Ausrüstung für meine Wanderung mit dabei?

Zoals bij iedere andere wandeling zijn er een paar belangrijke dingen die je absoluut bij je moet hebben tijdens je pelgrimsreis, en moet je je beperken tot dingen die je echt nodig hebt.

Voordat je aan je pelgrims­wan­deling begint, moet je ook uitzoeken waar je kunt over­nachten en alvast reserveren voor plaatsen waar je op een bepaald moment tijdens je reis zult zijn. Langs sommige etappes zijn namelijk maar weinig slaap­plaatsen beschikbaar en als je vooraf hebt gere­serveerd, is je planning zekerder.

Heel belangrijk: Zorg voor de juiste schoenen!

Dit punt is zo belangrijk voor je wandeling dat we het nog eens extra noemen. Want als je langere tijd op pad bent over een langere afstand, moet je natuurlijk de juiste schoenen aan je voeten hebben. Anders kan een pelgrims­wan­deling snel op een flop uitlopen.

Je moet dus voordat je aan je pelgrimstocht begint al hebben uitgezocht welke schoenen geschikt zijn voor de tocht. Heb ik een schoen met een hoge schacht nodig of een halfhoge schoen? Moet ik kiezen voor een schoen met of zonder GORE-TEX? Heeft de schoen het juiste zool­profiel? Er zijn veel punten waar je op moet letten.

Extra tip:

Je moet de schoenen al een tijdje vóór de pelgrimstocht dragen en inlopen. Zo kun je reageren op bepaalde kenmerken en je eraan aanpassen. Je moet voorkomen dat je compleet nieuwe schoenen draagt bij je pelgrims­wan­deling, anders bestaat de kans op onaan­gename verras­singen.

Denk aan een wandelkaart

De etappes en paden zijn weliswaar meestal goed aangegeven, maar zorg toch dat je altijd een kaart bij je hebt zodat je indien nodig weer op het goede pad kunt komen. Bovendien is het belangrijk dat je uitsluitend op de aangegeven paden wandelt. Zo wandel je altijd op de recht­streekse route en verlies je niet onnodig tijd en energie.

Zorg van tevoren voor een pelgrimspas

Veel pelgrims­tochten hebben een eigen iden­ti­teits­bewijs of pelgrimspas voor de deel­nemers. Zoek vooraf uit of zo’n pas wordt aangeboden en zorg dat je er een krijgt. Om te beginnen krijg je er bepaalde kortingen mee bij over­nach­tingen of in restaurants. Daarnaast ben je ermee herkenbaar als pelgrim en zo kom je vaak gemak­ke­lijker in gesprek met mede­wan­delaars.

Imagefoto met de LADY GTX,

Beleef je pelgrimstocht bewust Laat je verge­zellen door je erva­ringen

Als je kiest voor een pelgrims­wan­deling, heb je daar vaak een specifieke reden voor. Zorg dat je je daarvan bewust blijft. Natuurlijk mogen een souve­nirfoto en een kort berichtje naar huis niet ontbreken, maar leg je mobiele telefoon en andere apparaten verder eens heel bewust weg. Tijdens de wandeling zul je heel veel spannende dingen beleven en veel andere wandelaars leren kennen. Het zou jammer zijn als je deze erva­ringen niet zo intensief mogelijk kunt opzuigen. En een beetje afstand nemen van de dage­lijkse routine zal je al snel goed doen.