Tips voor wandelen met kinderen in de winter “Het sneeuwt, het sneeuwt!”

Lena

Wandelen in de winter is ook aantrek­kelijk voor kinderen. Maar het is dan wel gedaan met de rust, want die wordt vervangen door kinder­gelach tijdens snelle sleeritjes en sneeuw­bal­len­ge­vechten. En natuurlijk ook door het nodige gezeur. Met de juiste uitrusting, een goede planning van de tocht en moti­va­tiet­rucjes kun je ook de kleintjes enthousiast maken voor winter­wan­de­lingen.

Paula
LUCY GTX

Onze schoentip:
LUCY GTX Model voor Kids Model voor Kids

Iedereen heeft een eigen gevoel voor kou – dat geldt voor groot en klein In de winter, als het vriest en sneeuwt

In het algemeen bewegen kinderen tijdens het wandelen genoeg en zijn ze van binnen dus goed warm, maar tijdens de rust­pauzes vinden ze het heerlijk om in de sneeuw te liggen. Las daarom liever meerdere korte pauzes in, waarin niemand het te koud krijgt. Als een pauze toch eens wat langer duurt of als het erg koud is doordat het waait of de zon niet schijnt, is een sneeuw­bal­len­gevecht een goed idee. Dat verhoogt de stemming en zorgt voor nieuwe warmte van binnen. Natuurlijk mag in de wandel­bagage in geen geval een ther­moskan met warme thee of alco­holvrije glühwein ontbreken.

Kinderen weten heel goed wanneer ze het te warm hebben. Onze innerlijke warmte is niet hetzelfde als die van hen.

Imagefoto met de MADDOX WARM GTX MID, Winterwandern mit Kindern
RAIK GTX

Onze schoentip:
RAIK GTX Model voor Kids Model voor Kids

Met de juiste kleding wordt wandelen gemak­ke­lijker voor kinderen De perfecte winter­laag­jeslook

Naast warmte van binnenuit spelen bij winter­wan­de­lingen met kinderen de juiste kleding en schoenen een essentiële rol. Een ontspannen wandeldag kan heel snel voorbij zijn als de kinderen het te warm of juist te koud hebben. Met de juiste kleding en de laag­jest­actiek kun je voorkomen dat de kinderen het in de winter te koud of te warm krijgen.

  1. Eerste laag
    Neem hiervoor een dunne legging en een dunne longsleeve. Het liefst geen materiaal van katoen, want dat neemt veel vocht op en droogt slecht. Dan is kou gega­randeerd. Producten van merinowol of polyester zijn een betere keuze.

  2. Tweede laag
    Hiervoor is een comfor­tabele broek geschikt, zoals een joggingbroek, met een trui of fleecejack dat zo nodig open kan.

  3. Derde laag
    De laatste laag is natuurlijk een sneeuwpak of een winterjas met een sneeuwbroek. Natuurlijk mogen ook hand­schoenen, muts en sjaal niet ontbreken. Pak als de zon schijnt zeker ook zonne­brandcrème en eventueel een zonnebril in.

Imagefoto met de INNOX EVO GTX QC JUNIOR,

“Koop broek en jas in geen geval op de groei. Bij een te grote jas zakken de hand­schoenen steeds naar beneden, en in een te lange en te grote broek heeft geen enkel kind zin om langere tijd te wandelen.”

Steffi, a daily travel mate

Imagefoto met de MADDOX WARM GTX MID, Winterwandern mit Kindern
LINO GTX

Onze schoentip:
LINO GTX Model voor Kids

Let op goed passende schoenen Warme voeten voor een goed humeur

Bij het kiezen van de juiste schoenen voor wandelen in de winter zijn verschillende punten van belang.

De schoenen moeten kinder­voeten droog en warm houden. Let er bij het kopen dus op dat de schoenen een water­dichte en ademende GORE-TEX-voering en een isolerende laag hebben. Zolen met grote noppen en ribbels bij de hiel en de teen zorgen in de sneeuw voor een goede grip. De schoenen mogen niet als een “blok” aan de voet hangen, moeten zo licht mogelijk aanvoelen en het kind moet zich er goed in voelen en er goed mee kunnen bewegen.

Imagefoto met de INNOX EVO GTX QC JUNIOR,

“Winter­schoenen mogen in geen geval te klein zijn, anders worden de voeten te koud. Koop de schoenen daarom liever een maat groter.”

Steffi, a daily travel mate

Imagefoto met de RENEGADE EVO ICE GTX Ws, Winterwandern mit Kindern
MILO GTX HI

Onze schoentip:
MILO GTX HI Model voor Kids

Bereid de sneeuw­wan­deling goed voor Waar je ook kijkt, alleen maar ijs en sneeuw

Zoals bij iedere wandeling is voor de motivatie van kinderen een goede planning essentieel.

De anders zo saaie bospaden zijn perfect voor een winter­wan­deling, vooral als je een slee bij je hebt. Wandelen over en door de sneeuw is inspannend, vooral voor kinderen, dus vermijd te veel hoog­te­meters. Misschien ligt er een restau­rantje op de route. Warme soep warmt de koud geworden kleintjes snel op en verbetert de sfeer.

Het echte hoog­tepunt van een sneeuw­wan­deling is het sleeën. Ook daarvoor zijn de besneeuwde bospaden ideaal. Meestal zijn die ook niet zo steil dat het sleeën te snel gaat. Vermijd ijzige paden. Daar kan sleeën echt gevaarlijk worden.

Imagefoto met de INNOX EVO GTX QC JUNIOR,

“Vergeet bij je planning niet dat in de winter de dagen veel korter zijn! Let er dus op dat je niet te laat vertrekt.”

Steffi, a daily travel mate