dsc5700

LOWA ACTIVE Team Helmut Achatz

Bergsport anders bekeken

Anders sporters, vrienden of je ouders als voorbeeld hebben, dat kennen we. Dat vindt niemand echt bijzonder. Maar hoe zit het met een vliegend voorbeeld, zoals een steenarend? Dat is verre van alledaags, behalve misschien bij Helmut Achatz. De 53-jarige heeft namelijk Bruno uitverkoren. “Een vrien­delijke, ontspannen vlieg­collega met een jaloers­makend gevoel voor thermiek.” En Helmut kan het weten, want hij is zelf paraglider. Naast het gemeen­schap­pelijke plezier in het vliegen houden beiden van de mooie weidsheid van de bergen.

Na 8 jaar samen­werking met Paul Klima en zijn adelaars, een bios­coopfilm en vele tele­vi­sie­pro­ducties ontstond op voorstel van de inter­na­tionaal gere­nom­meerde fotografe Nomi Baumgartl het project “Eagle Wings – Protecting the Alps”. Een wereld­be­roemde camera op de grond, een adelaar vanuit de lucht en satel­lieten leveren nieuwe, adem­be­nemende beelden van de gletsjers in de Alpen. Het team gaat 4 jaar lang van oost naar west door de Alpen trekken, ook onder­steund door sporters uit het LOWA PRO Team.

Helmut Achatz is al van kindsbeen met bijna alle alpiene sporten onderweg in de Alpen. Sinds 1989 is hij paraglide-instructeur, leidt hij parag­li­de­reizen en houdt hij multi­mediale lezingen. Over zijn nieuwe project “Eagle Wings – Protecting the Alps” zegt hij: “Naast het werk met de steen­arenden ligt het thematisch verbinden van de verschillende glet­sjer­regio’s en berg­toppen mij ook na aan het hart. Daarvoor zullen we tijdens onze reis van oost naar west voort­durend in de wereldwijde media verslag doen van de verschillende etappes. We laten de bijzon­derheden van ieder gedeelte zien. Wandelen, berg­be­klimmen, klimmen, skitochten, freeriden, paragliden, canyoning, ijsklimmen – er is haast geen alpiene tak van sport waarin we geen fasci­nerend inkijkje kunnen geven. Bewust laten we uit profes­sioneel oogpunt uiteen­lopende lokale aspecten ook zien met het oog op geologie, orni­thologie, flora, fauna, weer­fe­nomenen en geschiedenis. Wat ik daarbij probeer is om de Alpen als geheel te begrijpen, als systeem waarop de gletsjers recht­streeks invloed hebben.”

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
11.09.1962
Geboor­te­plaats:
München
Land:
München
Beroep:
Produc­tiemanager
Lokale berg:
Zugspitze
Lengte:
1,70 m

Helmut Achatz,
Heb je een voorbeeld?

“Bruno, een van onze steen­arenden. Een vrien­delijke, ontspannen vliegende collega met een fabel­achtig gevoel voor thermiek.”

Wat is tot nu toe je hoog­tepunt met de vogels?

“Dat zijn er een paar: met de adelaar op de winterse noordwand van de König­spitze – omhoog draaien uit een enorme ”waterval" van koude lucht, op de Vajo­let­türmen toen hij uit de zon op me af kwam, in een sneeuwstorm op een Dolo­mie­tenwand een vredig stralende, half bevroren adelaar binnenhalen na een waan­zinnige came­ra­vlucht en: toen de adelaar na een flinke draaidag op mijn vuist in slaap viel – dat is vertrouwen!"

Wat zou een groot doel of een droom voor je zijn?

“Vliegen en filmen met sneeuw­gieren in Bhutan of met een grote albatros op de Gala­pa­go­s­ei­landen.”

Heb je een motto?

“Geld is niet alles. We zijn pas echt tevreden met werk waarin we onze eigen beslis­singen kunnen nemen en onze sterke kanten kunnen gebruiken.”

Mijn schoenen voor…