LOWA ACTIVE Team Tobias Karpinski

De laat­bloeiende klimfreak

Tobias Karpinski is een vreemde eend in de bijt in het LOWA ACTIVE Team. Geboren in de Allgäu – een kind van de bergen, tot nu toe geen zeld­zaamheid. Maar heel erg hoog kwam hij in zijn jeugd niet, want Tobi was in de bergen vooral op weg met zijn moun­tainbike. Op vlakker terrein kon het ook wel eens een crossmotor of gewone motor zijn. Klimmen ontdekte hij pas relatief laat, toen hij 21 was. Maar hij is des te enthou­siaster. “Na mijn eerste dag klimmen was ik meteen geboeid door deze prachtige sport.”

Sindsdien besteedt de Allgäuer bijna elke vrije minuut aan berg­be­klimmen, boulderen of klimmen. Want dat is waarom hij zo enthousiast is: de sport is veel­zijdig, altijd spannend en nooit saai. En zijn intensieve training heeft al vruchten afge­worpen. Na twee jaar bereikte hij zijn eerste X- en in de jaren 2013 tot 2015 was hij zelfs lid van het DAV Expedkader.

Inmiddels is hij zelfs een erkende berg- en skigids. Dat kan natuurlijk alleen als je een flexibele baan hebt – Tobi werkt als “parttime bouw­technicus” – en je vrijwel al je andere vrije tijd opoffert. Beide kwamen vooral bij het project halverwege 2016 zwaar onder druk te staan. Samen met drie klim­vrienden reisde hij naar de Ruth Glacier in Alaska. Daar zijn ze in vijf weken op de Mount Bradley en de Mount Johnson begonnen met nieuwe lijnen en hebben ze bestaande tours herhaald.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
16.09.1987
Geboor­te­plaats:
Kauf­beuren
Land:
Wildsteig
Beroep:
erkend berg- en skigids
Favoriete klimplek:
Gorges du Tarn
Lokale berg:
Lechtal
Lengte:
1,78 m
Gewicht:
65 kg

Tobias Karpinski,
Heb je een voorbeeld?

“Niet direct een bepaalde persoon. Maar ik vind de pres­taties van voor­malige berg­be­klimmers als Anderl Heckmair, Hermann Buhl en Emilio Comici indruk­wekkend. Ik vind het verba­zing­wekkend wat deze alpi­nisten hebben bereikt met het veel slechtere materiaal in verge­lijking met vandaag.”

Welke hobby’s heb je nog meer?

“Naast berg­be­klimmen, trainen en werken hou ik niet veel tijd over. Maar als ik tijd heb, lees ik graag een spannend boek.”

Heb je een motto?

“Ik hou van het citaat van Reinhard Karl ”Echt boven ben je nooit". Kort, maar het is wel waar."

Mijn schoenen voor…