Falkenhof Paul Klima LocationScouting

LOWA ACTIVE Team Paul Klima

De wereld bekijken met adelaarsogen

Al sinds zijn prille jeugd is Paul Klima gefas­cineerd door de ‘koningen van het luchtruim’. Hij is afkomstig uit het Altmühltal, waar hij al op 13-jarige leeftijd met roof­vogels ging werken. Kort daarna werd hij uitge­roepen tot jongste valkenier van Duitsland. Sindsdien werkt hij met valken, adelaars, uilen enzovoort in zijn valkerij en leidt hij bovendien een film­die­ren­school.

Paul Klima is een in heel Europa veel­ge­vraagde film­trainer voor dieren. Al enkele jaren na de opening van de valkerij begon hij zijn steenarend te trainen om met een speciaal ontwikkelde camera-uitrusting te vliegen, de zoge­naamde ‘eag­lecam’. Daaruit zijn spec­ta­culaire vlieg­beelden voort­gekomen, die al in talrijke film­pro­ducties en docu­men­taires werden gebruikt. Steenarend Sky was bijvoorbeeld te zien in de bios­coopfilm ‘Lukas & Abel: Vleu­gel­broertjes’.

Onlangs verhuisde hij met zijn dieren van Lenggries aan de voet van de Brauneck naar Stau­b­achhof in de gemeente Diet­ramszell. Een nieuw begin na het verstrijken van de huur­over­eenkomst van de oude valkerij. Naast de reguliere training van de film­die­ren­school kunnen de gevederde TV-sterren en het dage­lijkse leven van de valkenier nu ook van dichtbij worden ervaren op “bele­ve­nisdagen”.

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
17.01.1972
Geboor­te­plaats:
Riedenburg in het Altmühltal
Land:
Bad Tölz
Beroep:
Valkenier, dieren­trainer en filmmaker
Favoriete klimplek:
König Laurins Rosen­garten
Lokale berg:
Brauneck
Lengte:
1,81 m
Gewicht:
78 kg

Paul Klima,
Wat is tot nu toe je hoog­tepunt met de vogels?

“Zonder er lang over na te denken: de vluchten van mijn adelaars van de drie­duizend meter hoge toppen in de Dolo­mieten en in de omgeving van de Ortler. Als je daar op meer dan drie­duizend meter staat, helemaal alleen, en je ziet je adelaar vliegen – en dan komt hij door de laatste stralen van de zons­on­dergang naar je toe gevlogen om bij je te landen…”

Hoe ziet een gewone werkdag er bij jou/jullie uit?

“In de zomer train ik dagelijks met mijn vogels op de Falkenhof. De bergen in de Isar­winkel bieden daarvoor een goede basis – goede vlucht­om­stan­digheden als het ware. De dieren moeten natuurlijk ook iedere dag worden verzorgd. Vaak wordt ik daarbij vergezeld door klanten. Helaas kan ik niet alleen buiten rond­hangen (ook al zou ik dat graag willen). Er is ook veel kantoorwerk en ik moet veel e-mails beant­woorden. Maar dat wordt des te meer gecom­penseerd door de draaidagen in de bergen met mijn adelaars en de EagleCam.”

Mijn schoenen voor…