2022_ninaruhland_img_6276-2

LOWA ACTIVE Team Nina Ruhland

Voor een bijzondere en duurzame berg­er­varing

Nina Ruhland, oprichter en eigenaar van Berg­be­ge­gnungen, het eerste bureau voor duurzame berg­er­va­ringen, werd op 2 mei 1980 geboren in Kamen in het Ruhr­gebied. Haar ouders brachten Nina de liefde voor wandelen en de natuur bij. In het kleine vakan­tiehuis van het gezin in een boswachterij in het Sauerland bracht Nina een onbe­zorgde jeugd in de buitenlucht door: in het bos spelen, met de boswachter alles over het bos leren, bijna dagelijks baden in het beekje (of er ongewild in vallen) en altijd veel wandelen. In de vakanties gingen ze naar de Noordzee of naar de Alpen. Zo werd haar liefde voor de bergen aange­wakkerd.

Nina Ruhlands tweede liefde was schrijven. Daarom liep ze na haar eind­examen eerst stage bij een weekblad. Daarna verhuisde ze voor haar studie (politieke weten­schappen, commu­ni­ca­tie­we­ten­schappen en soci­ologie) naar Münster. En alsof ze daar nog niet ver genoeg van de bergen was, trok Nina naar Hamburg om aan haar carrière in de jour­na­listiek te beginnen. Daar werkte ze bij grote uitge­verijen, o.a. als redacteur en plaats­ver­vangend afde­lingshoofd. In die tijd bracht Nina bijna al haar vakan­tiedagen door in de bergen. In haar vrije tijd klom ze in de klimhal. Op een gegeven moment reali­seerde Nina Ruhland zich dat dit niet meer het leven was wat ze wilde: grote stad, verkeer, feesten, lawaai, hectiek, de gewich­tig­doenerij bij de uitgeverij. Een bevriende berggids vertelde haar toen over een nieuwe opleiding tot berg­wan­delgids bij de Duitse vere­niging van berg- en skigidsen VDBS. Nina nam ontslag bij de redactie, pakte haar spullen en verhuisde naar Beieren, waar ze als freelance jour­nalist ging werken en de opleiding tot berg­wan­delgids – en vervolgens tot inter­na­tional mountain leader – volgde. Sinds 2015 zijn de Ammergauer Alpen de thuisbasis van Nina Ruhland. Daar woont ze met haar gezin in het mooie Bad Bayersoien. Hier zijn de bergen altijd in zicht, en zelfs op drukke kantoordagen is er altijd nog tijd voor een kort rondje over de Hörnle.

Nadat Nina vele jaren voor andere berg­scholen had gewerkt, merkte ze steeds meer dat ze het eigenlijk anders wilde. Heel concreet wilde ze de erva­ringen in de bergen duurzamer maken. Voor de gasten, maar ook voor de natuur en voor de mensen die in de Alpen wonen. En dus richtte ze in 2021 Berg­be­ge­gnungen op, haar eigen kleine

Feiten & informatie

Geboor­tedatum:
02.05.1980
Geboor­te­plaats:
Kamen in het Ruhr­gebied
Land:
Bad Bayersoien
Beroep:
Berg­wan­delgids
Lokale berg:
Hörnle

Nina Ruhland,
Wat maakt wandelen voor jou speciaal?

“Voor mij is er haast niets anders wat in zo korte tijd je hoofd en geest zo volledig leegmaakt als wandelen. Ons lichaam vindt het fijn om te doen waarvoor het is gemaakt, namelijk lopen. Als we wandelen merken we (eindelijk weer) dat we onderdeel van de natuur zijn. Vooral bij berg­wan­de­lingen raken we geaard, omdat we ons naast die giganten onge­geneerd klein mogen voelen. Onderweg en op de top ontstaan vaak nieuwe perspec­tieven op het leven of op problemen. Als ik ergens mee zit of gewoon een slechte dag heb, moet ik naar buiten om te wandelen. Ik weet dat ik me daarna beter voel.”

Zijn er dingen die je bij je tochten altijd bij je hebt?

“Kabel­binders. Ik ben gek op die dingetjes! Ik heb er al schoenen en rugzakken van gasten mee gere­pareerd. En natuurlijk ook een EHBO-set en een bivakzak of reddingsdeken, en in ieder geval iets zoets.”

Welke rol speelt het thema duur­zaamheid in je leven?

“Een heel grote en steeds groter wordende rol. Als je eenmaal begrijpt dat er meer is dan alleen wij en de natuur, dat alles met alles verbonden is en dat onze grond­stoffen eindig zijn, kun je niet anders dan je op een andere manier door de wereld bewegen. Ik ben zo graag in de natuur en de natuur geeft me zo veel, dus het is logisch dat ik dat cadeau wil behouden. Ik ben ook niet perfect wat duur­zaamheid betreft. Ik hou bijvoorbeeld van melk­pro­ducten en ik ga graag op reis met de camper. Maar ik probeer zoveel mogelijk eten van goede biolo­gische kwaliteit te eten (bijvoorbeeld Demeter-melk van de boeren in het dorp), ik koop alleen nog fair fashion of twee­dehands kleding, ik vlieg niet en ik rijd zo weinig mogelijk met de auto. En met mijn bedrijf Berg­be­ge­gnungen ontwikkel ik producten, bijvoorbeeld de eerste 'groene’ Alpen­oversteek, die voor alle betrokkenen duurzaam moeten uitpakken. Ik zoek daarbij naar partners, zoals LOWA, die zich ook inzetten voor duur­zaamheid. Want in plaats van altijd maar te zeggen: ”Als individu kan ik toch niet veel doen” en vervolgens niets te doen, moeten we allemaal onze krachten bundelen zodat vele indi­viduen samen een massa vormen die iets in beweging kan zetten."

Hoe ziet een perfecte dag er voor jou uit?

“Daar is een mooie uitdrukking voor: “Aan het eind van de dag moeten je voeten vies zijn, je haren in de war zitten en je ogen stralen.” Die combinatie heb ik best vaak, als ik op pad ben geweest in de bergen en 's avonds met een leeg hoofd, een vol hart en rode wangen met leuke mensen geniet van goed eten en lekkere wijn.”

Mijn schoenen voor…